Νέα απο την Ναύπακτο

EDITORIAL

Ρήγμα στην πλειοψηφία του δήμου Ναυπακτίας η παραίτηση Σύψα από τη Nostos

Οι φήμες κυκλοφορούσαν πολύ καιρό τώρα και αφορούσαν τη γκρίνια που υπάρχει μέσα στην ομάδα της πλειοψηφίας του δήμου Ναυπακτίας. Πρόσφατα δημοσιεύματα μάλιστα στον τοπικό Τύπο έκαναν λόγο ακόμη και για ενδεχόμενο διάσπασης του συμβουλίου του Παναγιώτη Λουκόπουλου με απρόβλεπτες συνέπειες ενόψει και των δημοτικών εκλογών του 2019.

Η αποκάλυψη, από την εφημερίδα «Εμπρός» της παραίτησης του αντιδημάρχου Γιάννη Σύψα από την ευθύνη διοργάνωσης της έκθεσης Nostos κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της εκτελεστικής της επιτροπής αφενός δημιουργεί αβεβαιότητα για την έκθεση του 2018 και αφετέρου εντείνει τις συζητήσεις και τις διεργασίες για τη δημοτική πλειοψηφία της Ναυπάκτου.

Σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εμπρός» ο κ. Σύψας ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται τελικά να αναλάβει και φέτος την ευθύνη διοργάνωσης της Nostos και ότι αυτό είναι απόρροια πολλών διαφορετικών παραγόντων. Συμπλήρωσε, όμως, ότι είναι στη διάθεση όποιου οριστεί ως αντικαταστάτης του για να τον βοηθήσει και να τον υποστηρίξει. Λέγοντας ότι η απόφασή του είναι ειλημμένη, πρότεινε να αναλάβει όλη τη διοργάνωση η Αιτωλική Αναπτυξιακή (στην οποία ο δήμος Ναυπακτίας κατέχει το 69,8% των μετοχών).

Ο κ. Σύψας φέρεται εξαιρετικά ενοχλημένος για όσα επί μήνες τώρα λέγονται και συζητούνται στη Ναύπακτο για τη διοργάνωση του 2017 και ειδικότερα στα περί αδιαφάνειας και υψηλού κόστους.

Ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας έχει «θέμα» και με συναδέλφους του δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας καθώς θεωρεί ότι δεν τον προστάτεψαν απέναντι στα όσα «κακόβουλα λέγονταν σε βάρος του». Ακόμη και με τον ίδιο τον δήμαρχο Παναγιώτη Λουκόπουλο στον οποίο μεταξύ άλλων φέρεται να χρεώνει το ότι δεν κατάφερε να πείσει την κοινωνία της Ναυπακτίας για τη σημασία της έκθεσης.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Λουκόπουλος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αφενός υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναβολή στη Nostos 2018 και αφετέρου προσπάθησε να πείσει τον κ. Σύψα να αλλάξει άποψη και απόφαση. Μάλιστα, απέρριψε και την πρόταση του αντιδημάρχου Γιώργου Σιαμαντά που υποστήριξε ότι η Nostos μπορεί να διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και άρα η επόμενη να γίνει το 2019.

Φυσικά δεν είπε πως σε αυτή την περίπτωση θα γίνει πιθανότατα μετά τις δημοτικές εκλογές του 2019 και ότι στο μεταξύ θα δέχεται επί μήνες τα πυρά της αντιπολίτευσης για την αναβολή αυτή.

Αυτό πάντως που φαίνεται πως έχει τη δική του σημασία και δεν αποκλείεται να αποτελεί «κρατούμενο» για τις μελλοντικές εξελίξεις είναι το γεγονός ότι ο κ. Σύψας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην εκτελεστική επιτροπή είχε τη συμπαράσταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θωμά Κοτρωνιά και του αντιδημάρχου Ανδρέα Κοτσανά.

Ο κ. Σύψας σύμφωνα με πληροφορίες σκέπτεται να τοποθετηθεί σύντομα και δημοσίως για το θέμα, αλλά σε κάθε περίπτωση ενώ τελειώνει ο Μάιος δεν υπάρχει περιθώρια μεγάλων αναβολών προκειμένου να προχωρήσει κανονικά η διοργάνωση της έκθεσης για το 2018, αν τελικά πραγματοποιηθεί.

Ποια είναι η Αιτωλική Αναπτυξιακή

H εταιρεία ιδρύθηκε το 1994 (ΠΔ 323/1989) με τον τίτλο Αναπτυξιακή Εταιρεία Αποδοτίας - Οφιονείας Α.Ε. (ΑΝΕΤΑΠΟ Α.Ε.) για την καλύτερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Ορεινής Ναυπακτίας.

Μετά την εφαρμογή του Νόμου 2539/97 (Ι.Καποδίστριας), η μετοχική βάση της εταιρείας διευρύνθηκε και στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετείχαν έντεκα (11) δήμοι της Αιτωλίας, όπως αυτή ορίζεται με τα ιστορικά της όρια, η Ε.Α.Σ. Μεσολογγίου – Ναυπακτίας, η Ο.Σ.Υ.Ν., η Ο.Ε.Β.Ε.Ν. και η Ε.Α.Σ. Δωρίδας. Η εταιρεία έγινε διανομαρχιακή (Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας) και διαπεριφερειακή (Περιφέρειες Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας), ενώ μετονομάστηκε σε ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. και σε συντομογραφία ΑΙΤΩΛΙΑ Α.Ε.

Σε εφαρμογή του Ν. 3463/2006 η εταιρεία μετονομάστηκε σε ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α., τον Απρίλιο του 2007. Η μετοχική σύνθεση της εταιρείας διευρύνθηκε από 15 σε 18 μετόχους με τη συμμετοχή του Δήμου Αιτωλικού, του Δήμου Οινιαδών και του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου, τον Ιούνιο του 2008. Στο πλαίσιο της πολιτικής διεύρυνσης της μετοχικής βάσης της εταιρείας, με σκοπό την προαγωγή του δημοκρατικού προγραμματισμού και την καλύτερη συνεργασία των τοπικών φορέων για την ανάπτυξη της περιοχής, ο αριθμός των μετόχων αυξήθηκε από 18 σε 24 με τη συμμετοχή της ΤΕΔΚ Ν. Αιτωλοακαρνανίας, του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, του ΤΕΕ – Περιφερειακό Τμήμα Ν. Αιτωλοακαρνανίας, του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Α΄ Γεωγραφικής Ενότητας Ν. Αιτωλοακαρνανίας, του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία “Αλκυόνη” και του Σωματείου Ελεύθερων Επαγγελματιών Αλιέων Αιτωλικού “ο Ντολμάς”, τον Νοέμβριου του 2008.

Σε εφαρμογή του Ν. 3852/2010 («Καλλικράτης») το πλήθος των μετόχων περιορίστηκε σε 16 από 24, εξαιτίας της συγχώνευσης των Δήμων. Στο πλαίσιο των αποφάσεων των Τακτικών Γενικών Συνελεύσεων της εταιρείας κατά τα έτη 2011 & 2012 περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το πλήθος των εταίρων ανήλθε σε 19, με τη συμμετοχή της Αγροπεριβαλλοντικής Ομάδας Βιοκαλλιεργητών Δυτικής Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Β/Δ Δωρίδος και του Ναυτικού Ομίλου Ναυπάκτου, ενώ η μετοχική σύνθεση της εταιρείας διαμορφώθηκε ως ακολούθως:

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΦΟΡΕΑ - ΠΟΣΟΣΤΟ (%)

 • ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 69,08
 • ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ 10,60
 • ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 5,97
 • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 3,87
 • ΔΗΜΟΣ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 3,48
 • ΕΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ – ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 1,98
 • ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Α΄ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ 1,67
 • ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΟΥ 1,51
 • ΠΕΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 0,63
 • ΕΑΣ ΔΩΡΙΔΟΣ 0,26
 • ΑΓΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 0,25
 • ΟΕΒΕΝ 0,25
 • ΟΣΥΝ 0,17
 • ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 0,14
 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑμΕΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ» 0,06
 • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Β/Δ ΔΩΡΙΔΟΣ 0,03
 • ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 0,02
 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ «Ο ΝΤΟΛΜΑΣ» 0,01
 • ΤΕΕ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ 0,01

Το Μετοχικό Κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 775.781,96€.

 • Πρόεδρος
  Σιαμαντάς Γεώργιος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας
 • Αντιπρόεδρος
  Καραπάνος Νίκος, Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου
 • Γραμματέας
  Καλημέρη Ιωάννα, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θέρμου
 • Διευθύνων Σύμβουλος
  Ευσταθίου Ανδρέας, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δωρίδος
 • Μέλη
  Σαλαμούρας Χρήστος, Πρόεδρος ΣΔΣΑ Α΄ Γεωγραφικής Ενότητας
  Διαμαντόπουλος Σπύρος, Αντιδήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου
  Κοργιαλάς Ιωάννης, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας
  Αγγελόπουλος Ανδρέας, Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Ναυπακτίας
  Πλούμης Κώστας, Αντιπρόεδρος Α.Σ. Ναυπάκτου
  Αλεξόπουλος Γεώργιος, Συνταξιούχος ΕΑΣ
  Σμπούκης Ανδρέας, Διευθυντής “ΝΗΡΕΑ”

LOVE LOGO

Ειδήσεις και σχόλια από και για τη Ναύπακτο
Designed & Developed By 49studio.gr