Νέα απο την Ναύπακτο

EDITORIAL

Ελεγχόμενη στάθμευση στη Ναύπακτο για έσοδα 200.000 ευρώ το χρόνο - Όλο το σχέδιο [pdf και χάρτες]

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο για την ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της Ναυπάκτου, όπως προγραμματίζει ο δήμος Ναυπακτίας.

Στη διαδικασία παρουσιάστηκε αναλυτικά με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων:

 • Ο διαχειριστής του ΣΕΣ θα είναι ο Δήμος Ναυπακτίας.
 • Θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης θα χωροθετηθούν στην οδό Αθηνών σε όλες τις εσοχές στάθμευσης από το Κεφαλόβρυσο μέχρι την οδό Μανασή, στην εσοχή της οδού Αρβανίτη, σε όλες τις εσοχές της οδού Θ. Νόβα, της Πλ. Πιά και της Π. Ρήγα μεταξύ της Πλ. Πιά και του Κεφαλόβρυσου. Επίσης στην οδό Ιλ. Τζαβέλα από την Πλ. Φαρμάκη μέχρι τη στροφή πριν το λιμάνι. Συνολικά θα υπάρχουν 151 θέσεις για Ε.Ι.Χ. 24 θέσεις για μηχανοκίνητα δίκυκλα, 3 θέσεις ΑμεΑ ενώ 6 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης θα εξυπηρετούν την τροφοδοσία των καταστημάτων κατά τις ημέρες και ώρες που δεν θα λειτουργεί το ΣΕΣ.
 • Το ΣΕΣ θα λειτουργεί κατά τις εργάσιμες ημέρες από Δευτέρα έως Παρασκευή κατά τις ώρες 09:00 έως 14:00 και από 17:30 έως 20:30. Κατά τα εργάσιμα Σάββατα θα λειτουργεί από 09:00 έως 14:00.
 • Η μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια στάθμευσης σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης είναι συνολικά για μια ή περισσότερες από μια σταθμεύσεις , δύο ώρες ανά ημέρα
 • Για την πληρωμή του χρόνου στάθμευσης θα χρησιμοποιούνται ξυστές κάρτες της μιας ή των δύο ωρών ή θα στέλνεται SMS στο κέντρο διαχείρισης του ΣΕΣ.
 • Κάρτες στάθμευσης θα πωλούνται από περίπτερα και άλλα καταστήματα.
 • Οι κάρτες για την πρώτη ώρα στάθμευσης θα πωλούνται προς πέντε (5) λεπτά – πρακτικά καλύπτεται το κόστος παραγωγής τους και η προμήθεια ενός (1) λεπτού του πωλητή. Αν επιλεγεί η αποστολή SMS το κόστος θα είναι εννέα (9) λεπτά.
 • Οι κάρτες για την δεύτερη ώρα στάθμευσης θα πωλούνται προς ένα (1) ή δύο (2)Ευρώ. Αν επιλεγεί η αποστολή SMS το κόστος θα είναι επιπλέον εννέα (9) λεπτά.
 • Η προμήθεια των πωλητών για τις κάρτες των δύο ωρών προσδιορίζεται στο 8%.
 • Η κάθε στάθμευση πιστώνεται με διάρκεια μιας ώρας ανεξάρτητα αν χρησιμοποιήθηκε μέρος της μιας ώρας. Αν την ίδια μέρα το αυτοκίνητο σταθμεύσει σε άλλη ή και στην ίδια θέση στάθμευσης, μπορεί να σταθμεύσει για μόνο μία ώρα και για την ώρα αυτή πληρώνει τέλος στάθμευσης δύο ωρών.
 • Το πρόστιμο που επιβάλλεται για στάθμευση χωρίς κάρτα ή χωρίς αποστολή SMS, ή για υπέρβαση του ορίου στάθμευσης των δύο ωρών είναι το προβλεπόμενο από τον ΚΟΚ – 20€. Ανά τρεις ώρες, όπως προβλέπεται από τον ΚΟΚ, εκδίδεται νέα κλήση.
 • Η αστυνόμευση του ΣΕΣ θα γίνεται από εντεταλμένους υπαλλήλους του Δήμου Ναυπακτίας εφοδιασμένους με φορητούς εκτυπωτές κλήσεων και έξυπνα κινητά τηλέφωνα για την αυτόματη αποστολή στο κέντρο ελέγχου διαχείρισης του ΣΕΣ των στοιχείων των εκδιδόμενων κλήσεων και αντίστοιχων φωτογραφιών καθώς και των στοιχείων των σταθμεύσεων.
 • Η εξέταση ενστάσεων που θα υποβάλλονται θα γίνεται από τριμελή επιτροπή με πρόεδρο Δημοτικό Σύμβουλο από την παράταξη της πλειοψηφίας, έναν Δημοτικό Σύμβουλο από την μείζονα αντιπολίτευση, έναν υπηρεσιακό παράγοντα και έναν ή μία γραμματέα για την παραλαβή των ενστάσεων, την τήρηση πρακτικών και για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων σχετικά με τις αποφάσεις της επιτροπής. Η επιτροπή θα συνεδριάζει με κλήση του προέδρου και θα εξετάζει τις ενστάσεις ανά δεκαπέντε ημέρες. Το καθένα από τα τρία μέλη της επιτροπής θα έχει δικαίωμα μιας ψήφου.

nafpaktos xartis elegxomenis

Σημειώνεται ότι με τη χρήση ξυστών καρτών στάθμευσης διευκολύνεται ο χρήστης καθώς μπορεί π.χ. πληρώνοντας μόλις ένα ευρώ να προμηθευτεί 20 κάρτες της πρώτης ώρας, να τις έχει στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου του, και να χρησιμοποιεί μία κάθε φορά που σταθμεύει. Παράλληλα ένα μέρος από την είσπραξη, αυτό που αφορά την προμήθεια των περιπτέρων και των άλλων καταστημάτων, γίνεται έσοδο για τα καταστήματα αυτά της πόλης μας.

Το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης δεν είναι, στα πλαίσια των αρχών της παρούσας Δημοτικής Αρχής, μέτρο εισπρακτικό. Ο στόχος του είναι το νοικοκύρεμα της κυκλοφορίας στην κεντρική περιοχή της πόλης δημιουργώντας τις προϋποθέσεις έτσι ώστε η κάθε θέση στάθμευσης να εξυπηρετεί περισσότερα αυτοκίνητα ημερησίως. Η Δημοτική Αρχή δεσμεύεται ότι οι εισπράξεις, αφού αφαιρεθούν τα έξοδα της λειτουργίας του, θα καταθέτονται σε τραπεζικό λογαριασμό είτε του κοινωνικού παντοπωλείου για τη σίτιση συμπολιτών μας, είτε για συγκεκριμένα έργα ή λήψη υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση της στάθμευσης όπως π.χ. για την ενοικίαση ιδιωτικών οικοπέδων για παρκινγκ, για τη διαμόρφωση δημοτικών χώρων για παρκινγκ, για την αγορά ηλεκτρικών ή άλλων μη ρυπογόνων μικρολεωφορείων για τη διασύνδεση των δημοτικών χώρων στάθμευσης, ή/και για την εξυπηρέτηση των αστικών μετακινήσεων ή/και για την διακίνηση των ΑμεΑ της πόλης μας σύμφωνα με σχετική απόφαση που θα ληφθεί από το Δημοτικό Συμβουλίου.

Υπολογίζεται ότι το μέτρο σε πλήρη εφαρμογή και σε ποσοστό περίπου το 95% αναμένεται να επιφέρει έσοδα της τάξης των 200.000 ευρώ.

Στη δημόσια διαβούλευση, έλαβαν μέρος πολίτες και εκπρόσωποι φορέων και σωματείων της περιοχής, ανάμεσα στους οποίους ο εμπορικός σύλλογος με τον κ. Απ. Παπαϊωάννου, η ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών κ. Θέμης Δαβανέλλος, ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Γ. Κοργιαλάς και ο εκπρόσωπος των διπλωματούχων μηχανικών Ν. Τσερπέλης.

Ο κ. Παπαϊωάννου τάχθηκε υπέρ του μέτρου σημειώνοντας ότι η πρώτη ώρα να είναι δωρεάν ενώ η δεύτερη ώρα να κοστίζει 2 ευρώ.
Ο κ. Δαβανέλλος σημείωσε την ανάγκη επέκτασης του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης ως το ύψος της αρχής της οδού Θέρμου και αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην ανάγκη επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας.
Ο κ. Κοργιαλάς έκρινε ως αναγκαία τη συνολική μελέτη του κυκλοφοριακού της πόλης.

Διαβάστε εδώ όλο το σχέδιο για την ελεγχόμενη στάθμευση στη Ναύπακτο

LOVE LOGO

Ειδήσεις και σχόλια από και για τη Ναύπακτο
Designed & Developed By 49studio.gr