Νέα απο την Ναύπακτο

ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΑ

Πέθανε ο ιστορικός εκδότης της εφημερίδας Πελοπόννησος Σπύρος Δούκας

Μεγάλη απώλεια για τη δημοσιογραφία καθώς έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 90 ετών, ο πρώην εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Σπύρος Δούκας.

Από το 1986 ως το 2011 είχε την έκδοση της Πελοποννήσου μαζί με την σύζυγό του Νανά ο Σπύρος Δούκας άφησε εποχή για το ήθος και την αξιοπρέπειά του σφραγίζοντας την εφημερίδα αλλά και τις αναμνήσεις όσων είχαν τη τύχη να δουλέψουν μαζί του.

Ήταν εκ των ιδρυτικών μελών του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων.

Ο Σπύρος Δούκας ήταν γεννημένος στην Κέρκυρα και έτρεφε μεγάλη αγάπη για το νησί των Φαιάκων. Υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία του ως έφεδρος αξιωματικός και για τις υπηρεσίες του στην Πατρίδα παρασημοφορήθηκε.

Συνέδεσε τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του με τη ΔΕΗ, στην οποία υπήρξε διευθυντικό στέλεχος.

Μετά το γάμο του με τη Νανά Δούκα, μπήκε στην οικογένεια της εφημερίδας «Πελοπόννησος», αναλαμβάνοντας αρχικά την ευθύνη των οικονομικών υποθέσεων του εκδοτικού οργανισμού.

Το 1987 ανέλαβε τα ηνία της εφημερίδας και ταυτόχρονα την βαριά ευθύνη να την καθοδηγήσει στο μέλλον. Επί των ημερών του, μέχρι και το 2011, η «Πελοπόννησος» γνώρισε μεγάλη επιτυχία, αναδεικνύοντας την ηγετική φυσιογνωμία του εκδότη, ο οποίος ξεχώρισε για τις αρετές και τις ικανότητές του στον περιφερειακό και εθνικό Τύπο.

Με τη σύζυγό του δημιούργησαν το 2000, το Ίδρυμα «Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα», στη μνήμη της κόρης τους, με σκοπό τη χορηγία έργων ευποιίας και την προσφορά παντός είδους κοινωφελών υπηρεσιών προς την πατραϊκή κοινωνία. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα το Ίδρυμα «Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα» στήριξε δεκάδες φορείς.

Ήταν στο πλευρό των ανθρώπων της εφημερίδας μέχρι και το τέλος της ζωής του, δίνοντας πάντα φιλικές και πολύτιμες συμβουλές από την πολυετή εμπειρία του στον Τύπο.

Απόστολος Κατσιφάρας: Ο Σπύρος Δούκας ενέπνεε σεβασμό, εξέπεμπε αξιοπρέπεια

«Άνθρωπος ευγενής, αλτρουιστής, γενναιόδωρος, ένας ευπατρίδης του Τύπου και ένα πρόσωπο που ενέπνεε σεβασμό και εξέπεμπε αξιοπρέπεια. Αυτός ήταν ο Σπύρος Δούκας η απώλεια του οποίου μας κάνει όλους φτωχότερους.

Ο Σπύρος Δούκας συνέδεσε τ’ όνομα του με μια λαμπρή περίοδο για την εφημερίδα «Πελοπόννησος». Μια περίοδο τεχνολογικών αλλαγών και αναβαθμίσεων στο περιεχόμενο της εφημερίδας, πάντα με σεβασμό στους συνεργάτες του, στους δημοσιογράφους, στους τεχνικούς, στο διοικητικό προσωπικό, στους ανθρώπους που θεωρούσε οικογένεια του.

Εργάστηκε, επίσης, συνολικά για την αναβάθμιση του περιφερειακού Τύπου, ως ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων ενώ, μέσα απ’ το ίδρυμα «Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα», προσέφερε σημαντικό κοινωνικό έργο, κατά κανόνα αθόρυβα και μακριά απ’ τα φώτα.

Στους οικείους του αλλά και σ’ όλους τους ανθρώπους που συμπορεύτηκαν μαζί του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» εκφράζω τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια».

Η ανακοίνωση του ΣΗΠΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εφημερίδες-μέλη του ΣΗΠΕ με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε για τον ξαφνικό θάνατο του πρώην συναδέλφου, αγαπητού φίλου και επίτιμου Προέδρου του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων Σπύρου Δούκα.

Ο Σπύρος Δούκας ανέλαβε, τα έτη 1987-2011, τη διοίκηση της μακροβιότερης εφημερίδας της ελληνικής Περιφέρειας, της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, οδηγώντας την εφημερίδα στην κορυφή της δημοσιότητας και της ευρείας αποδοχής.

Ο ίδιος υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων. Δραστήριος μέχρι τέλους και ευαίσθητος σε κοινωνικά θέματα, πρόσφερε με προθυμία κοινωφελές έργο διευθύνοντας το «Ίδρυμα Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα».

Ο χαρακτήρας του ήταν γλυκός και προσηνής, η παρουσία του επιβλητική και η προσωπικότητά του σπάνιου ήθους. Υπήρξε ένας από τους λίγους έλληνες πολίτες που έλαβε εύφημη μνεία για την πορεία και το έργο του, πολλάκις, από την ελληνική Πολιτεία. Η απώλειά του αποτελεί μεγάλο πλήγμα στην τοπική κοινωνία της Πάτρας και για όσους τον γνώριζαν ανεκπλήρωτο είναι το κενό του.

Η οικογένεια του ημερήσιου περιφερειακού Τύπου έχασε ένα εμβληματικό μέλος της. Εκφράζουμε από καρδιάς τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγο και τους οικείους του και συμπάσχουμε στο θρήνο τους.

Αποφασίζουμε ομόφωνα:

αντί στεφάνου, να δοθεί χρηματικό ποσό στο ίδρυμα «Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα»

το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΣΗΠΕ, κα Νάντια Σαμαρά να παραστεί στη νεκρώσιμο ακολουθία

οι εφημερίδες μέλη ΣΗΠΕ να δημοσιεύσουν και να αναρτήσουν το παρόν ψήφισμα.

LOVE LOGO

Ειδήσεις και σχόλια από και για τη Ναύπακτο
Designed & Developed By 49studio.gr