Νέα απο την Ναύπακτο

ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΑ

Γιάννης Σπυρόπουλος: Δεν θα κάνουμε Σεβέζο τη Χάλκεια

Την κάθετη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να λειτουργήσει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Κωστέικα της Κάτω Βασιλικής εκφράζει ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ναυπακτίας Γιάννης Σπυρόπουλος.

Σε κείμενό του αφού παραλληλίζει την επικινδυνότητα των εγκαταστάσεων στην περιοχή της Χάλκειας με την τεράστια καταστροφή που είχε σημειωθεί στην ιταλική πόλη Σεβέζο το 1976, σημειώνει: «Το εργοστάσιο αυτό δεν πρέπει να γίνει και ΔΕΝ θα γίνει.»

Αναλυτικά, ο Γιάννης Σπυρόπουλος σημειώνει:

Με αφορμή την πρόθεση κάποιου «επενδυτή» να εγκαταστήσει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Κωστέικα της Κάτω Βασιλικής, οι κάτοικοι της Χάλκειας βρίσκονται σε ξεσηκωμό διαρκείας.

Πρόκειται για εγκατάσταση επεξεργασίας φυσικού αερίου, μετατροπής του σε υδρογόνο και στη συνέχεια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 300 κιλοβάτ.

Η βιομηχανική αυτή μονάδα όντως είναι επικίνδυνη στη θέση που προγραμματίζεται να εγκατασταθεί. Η επικινδυνότητα σχετίζεται με την πιθανότητα έκρηξης και ανάφλεξης. Μεταξύ των άλλων αρκεί να επισημανθεί ότι η μονάδα αυτή εμπίπτει από άποψη επικινδυνότητας σε μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την κωδική ονομασία Sevezo.
Sevezo, μια λέξη που προκαλεί ρίγη τρόμου στο άκουσμά της και μόνον. To Sevezo ήταν μια μικρή πόλη στη βόρεια Ιταλία, που όμως τον Ιούλη του 1976 μεταμορφώθηκε σε ένα εφιαλτικό σεληνιακό τοπίο. Κάποια δυσλειτουργία στο εργοστάσιο που επεξεργαζόταν χημικές ύλες δημιούργησε μια πρωτοφανή “βραδυφλεγή” τραγωδία. Τα όσα ακολούθησαν είναι δύσκολο να περιγραφούν.

Οι κάτοικοι της περιοχής διατάσσονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους. Επιβάλλεται η θανάτωση όλων των ζώων στην ευρύτερη περιοχή, η πλειοψηφία των κατοίκων προσβάλλεται από καρκινοπάθειες, επιβάλλονται αναγκαστικές αμβλώσεις και καταστρέφεται όλη η βλάστηση της ευρύτερης περιοχής.
Δεν περιγράφω άλλο!

Η πολιτεία οφείλει να σεβαστεί την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής και να αποτρέψει την εγκατάσταση αυτής της επικίνδυνης βιομηχανικής μονάδας.

Το εργοστάσιο αυτό δεν πρέπει να γίνει και ΔΕΝ θα γίνει.

Η εκτίμησή μου είναι ότι θα πείσουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι οφείλουν να βρίσκονται με το «όπλο παρά πόδα», δια παν ενδεχόμενο.

LOVE LOGO

Ειδήσεις και σχόλια από και για τη Ναύπακτο
Designed & Developed By 49studio.gr