Νέα απο την Ναύπακτο

ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΑ

Δοξολογία στην Αθήνα για τα 190 από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου

Στις 18 Απριλίου 1829, 190 χρόνια χρόνια, υπεγράφη η απελευθέρωση της Ναυπάκτου από τον τουρκικό ζυγό μετά από πολιορκία πολλών ημερών.

Την επομένη επισκέφτηκε την Ναύπακτο ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, επιβαίνοντας στη φρεγάτα «Ελλάς» για να χαρεί «επί τόπου δια των ιδίων οφθαλμών την νίκην εκείνην των ελληνικών όπλων», όπως γράφει ο ακαδημαϊκός Διονύσιος Κόκκινος στην ιστορία του για την ελληνική επανάσταση.

Τόση ήταν η σημασία της πολιορκίας και της άλωσης της Ναυπάκτου για την επέκταση των ορίων του νέου ελληνικού κράτους, από τον Ισθμό της Κορίνθου στη γραμμή Άρτα - Βόλος, ώστε η Κυβέρνηση εκφράζοντας τη χαρά και την ικανοποίηση των Πανελλήνων, διένειμε δώρα στο στρατό, για την επιτυχία του αυτή: στους στρατιώτες της ξηράς 45.000 γρόσια, στους ναύτες του στόλου 15.000 και στους τακτικούς και το πυροβολικό 4.000 γρόσια, αν και η οικονομική κατάσταση της χώρας μας, όπως είναι γνωστό, τελούσε υπό δεινή δοκιμασία.

Στο όνομα του συμβολισμού της επετείου και για απόδοση τιμής στη μνήμη των ελευθερωτών , η Αδελφότης Ναυπακτίων Νομού Αττικής «Ο Έπαχτος» σας προσκαλεί το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 και ώρα 09:45 π.μ. στη Δοξολογία που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου (Βασ. Σοφίας και Πλουτάρχου 1, Κολωνάκι Αθήνας).

Μετά το πέρας της Δοξολογίας θα προσφερθεί καφές στο "ILISSIA" του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα - τιμή ανά άτομο: 10€).

LOVE LOGO

Ειδήσεις και σχόλια από και για τη Ναύπακτο
Designed & Developed By 49studio.gr