Νέα απο την Ναύπακτο

ΚΟΣΜΟΣ

Μουσείο στη Γαλλία είναι γεμάτο πλαστούς ζωγραφικούς πίνακες

Το όνομα του Étienne Terrus, του Γάλλου ζωγράφου που έζησε τα περισσότερα χρόνια στη γενέτειρά του την Elne κοντά στα Πυρηναία, ήρθε πριν από λίγες ημέρες στην επικαιρότητα καθώς ένας ιστορικός τέχνης ανακάλυψε ότι το 60% των έργων που υπάρχουν στο μουσείο που φέρει το όνομά του είναι πλαστά.

Ο Terrus θεωρήθηκε από τους προδρόμους του φωβισμού στην εποχή του και θαυμάστηκε από καλλιτέχνες όπως ο André Derain και ο Henri Matisse, ο οποίος ήταν ο φίλος του από το 1905 έως το 1917. Ήταν 64 ετών όταν πέθανε το 1922.

Ένα μουσείο που φέρει το όνομά του εγκαινιάστηκε το 1994 στο Έλνε, στη Νότια Γαλλία, στη γενέτειρά του, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία.

Όπως γράφει ο Γκάρντιαν, η μισή συλλογή που φιλοξενείται, 82 έργα, είναι πλαστά.

Για την ιστορία, ένας ιστορικός τέχνης που προσλήφθηκε για την αναδιοργάνωση της συλλογής ανακάλυψε ότι ορισμένοι πίνακες και σχέδια που αποδόθηκαν στον Terrus ήταν απομιμήσεις. Στη συνέχεια μια ομάδα εμπειρογνωμόνων διαπίστωσε ότι 82 από τα 140 έργα που ανήκαν στο μουσείο ήταν πλαστά, σχεδόν το 60% της συλλογής.

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα από που προήλθαν τα πλαστά. Το τοπικό συμβούλιο της πόλης δαπάνησε περίπου 140.000 δολάρια για την αγορά έργων για λογαριασμό του κρατικού μουσείου, ενώ άλλα αγοράστηκαν μέσω προσπαθειών συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον Eric Forcada, τον ιστορικό της τέχνης που ανακάλυψε τα πλαστά έργα υπάρχουν πολλοί αναχρονισμοί στους πίνακες, όπως κτίρια που δεν είχαν κατασκευαστεί όταν φιλοτεχνήθηκαν, οι καμβάδες δεν ταιριάζουν με αυτούς που χρησιμοποιούσε ο ζωγράφος , ενώ ο δήμαρχος της πόλης Yves Barniol δήλωσε πως « είναι μια καταστροφή για το Δήμο της πόλης να έχουν επισκεφθεί το μουσείο τόσοι άνθρωποι και να έχουν δει πλαστά έργα».

Η αστυνομία υποπτεύεται διεθνές κύκλωμα πλαστογραφίας, ενώ οι αρχές σκέπτονται να αλλάξουν και το όνομα του μουσείου.

LOVE LOGO

Ειδήσεις και σχόλια από και για τη Ναύπακτο
Designed & Developed By 49studio.gr