Νέα απο την Ναύπακτο

EDITORIAL

Δημοτικό συμβούλιο φαρσοκωμωδία: Ο από μηχανής Θεός και ο άφωνος δήμαρχος

Ποιος είναι ο από μηχανής Θεός; Τι ακριβώς συμβαίνει στο δήμο Ναυπακτίας; Ποιος και –κυρίως- με ποιο τρόπο διοικεί; Ποιος αποφασίζει και ποιος πληρώνει; Ποιος είναι τελικά ο ρόλος του «άφωνου» δημάρχου Παναγιώτη Λουκόπουλου. Τα ερωτήματα αυτά προέκυψαν από τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 28ης Νοεμβρίου και ήταν σε μεγάλο βαθμό αποκαλυπτική.

Τα θέματα είναι πολλά και για να γίνουν κατανοητά πρέπει να τακτοποιηθούν και να αναλυθούν.

Χρονικά, το πρώτο και πλέον ενδεικτικό προέκυψε από μια φαινομενικά απλή ερώτηση του, επικεφαλής της παράταξης Ανανέωση και Δημιουργία για τη Ναυπακτία, Γιώργου Γούλα. Ρώτησε, λοιπόν, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Κώστα Καρακώστα, σε ποιο σχεδιασμό εντάσσεται ένα έργο που γίνεται στην περιοχή μετά τον κόμβο του Πλατανίτη.

Ο κ. Καρακώστας απάντησε ότι δεν γνωρίζει κανένα έργο και ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη στο δήμο.

Τότε παρενέβη ο αντιδήμαρχος Αντιρρίου Ανδρέας Κοτσανάς που ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ένα έργο που γίνεται για να αρθεί η επικινδυνότητα στο σημείο, συμπληρώνοντας ότι δεν έχει κανένα κόστος για το δήμο Ναυπακτίας.

Στη λογική ερώτηση της δημοτικής συμβούλου της ΑΔΚΝ Μαρίας Ζιαμπάρα ποιος εκτελεί το έργο και ποιος το πληρώνει, ο κ. Κοτσανάς απάντησε ο «από μηχανής Θεός», ψέγοντας παράλληλα την κυρία Ζιαμπάρα γιατί είχε ρωτήσει τηλεφωνικά την αρμόδια υπηρεσία του δήμου για το θέμα.

Η κυρία Ζιαμπάρα διαμαρτυρήθηκε επισημαίνοντας ότι αυτή η απάντηση δεν καλύπτει τα εύλογα ερωτήματά της.

Και πράγματι, δεν προκύπτει από πουθενά ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε από μηχανής Θεός ή άνθρωπος να εκτελεί ένα έργο στο δρόμο. Έργο χωρίς ταυτότητα, χωρίς υπεύθυνο και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα απόδοσης ευθύνης για οποιοδήποτε λόγο.

Η όλη υπόθεση πραγματικά δημιουργεί απορίες και δεν μπορεί να αποτελεί μοντέλο διοίκησης ενός δήμου το 2018.

Αυτό ήταν το πρώτο σοβαρό ζήτημα του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης του οποίου ήταν αξιοσημείωτη η «αφωνία» του δημάρχου που ήταν παρών αλλά επέτρεψε δια της σιωπής του να προκύπτουν πολιτικά και νομικά ζητήματα.

Το ίδιο όμως σιωπηλός παρέμεινε και στη συνέχεια, όταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θωμάς Κοτρωνιάς ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 8 θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης που χαρακτηρίζονται ως κατεπείγοντα.

Τόσο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Μπουλές, όσο και ο πρώην δήμαρχος Θανάσης Παπαθανάσης επισήμαναν με ιδιαίτερη ένταση ότι η δημοτική αρχή έχει μετατρέψει σε καθεστώς μια δυνατότητα του κανονισμού καθώς επιχειρεί με διάφορες αιτιολογήσεις κάθε φορά να ψηφίζει με συνοπτικές διαδικασίες σημαντικά ζητήματα επικαλούμενη συνήθως τις προθεσμίες. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει επισημανθεί με άρθρο-παρέμβαση από το ilovenafpaktos πριν από δύο μήνες.

Κι αυτό γίνεται, πολλές φορές, όπως χθες με την επίκληση ότι θα χαθούν χρήματα για το δήμο. Για παράδειγμα, ήταν χαρακτηριστική αυτή η επισήμανση που έκανε ο κ. Κοτρωνιάς όταν ο κ. Μπουλές δήλωσε ότι δεν δέχεται ως κατεπείγουσα μια πρόταση για τον αποχαρακτηρισμό μέρους του προαυλίου του γυμνασίου Αντιρρίου προκειμένου με ενταχθεί σε επένδυση του Leader.

Και ναι μεν απέδωσε δίκαιο στις αιτιάσεις του κ. Μπουλέ, ότι αυτά έπρεπε να γίνονται έγκαιρα και όχι με το μαχαίρι στο λαιμό, αλλά ουσιαστικά άσκησε έναν κλασσικό ψυχολογικό εκβιασμό επισημαίνοντας ότι η μη ψήφιση του κατεπείγοντος θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί η προθεσμία και άρα η επένδυση. Τελικά, μπορεί να μην έπεισε τον κ. Μπουλέ που δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον άλλη ανοχή, αλλά φαίνεται ότι «έπεισε» άλλους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης που δέχθηκαν το «κατεπείγον».

Εν κατακλείδι, η κατάσταση στο δήμο Ναυπακτίας σταδιακά όσο πλησιάζουμε στις εκλογές θα αποκτήσει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον και σε μεγάλο βαθμό θα είναι αποκαλυπτική για πρόσωπα και καταστάσεις.

LOVE LOGO

Ειδήσεις και σχόλια από και για τη Ναύπακτο
Designed & Developed By 49studio.gr