Νέα απο την Ναύπακτο

EDITORIAL

Ο ιός ΧΥΤΥ-20 χτυπά τη Ναυπακτία: Σύγκρουση Γκίζα και Λουκόπουλου για τον διαγωνισμό

Τις τελευταίες ημέρες και ενώ όλη η Ελλάδα ζει την αγωνία του κορωναϊού και των απαγορεύσεων που αυτή έφερε στη Ναυπακτία το ΧΥΤΥ ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο.

Η σύγκρουση που ήρθε στην επιφάνεια μέσω των ανακοινώσεων του νυν και του πρώην δημάρχου προφανώς δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Το έργο του ΧΥΤΥ είναι μεγάλο για τα τοπικά δεδομένα και άρα το ενδιαφέρον εξίσου έντονο.

Πρώτος «χτύπησε» ο νυν δήμαρχος Βασίλης Γκίζας ο οποίος επιτέθηκε ευθέως κατά της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και του πρώην δημάρχου Παναγιώτη Λουκόπουλου κάνοντας λόγο για «σοβαρό ατόπημα» και διατυπώνοντας το ερώτημα «από πότε αγωνιούν για τη μη συμμετοχή κάποιας ή κάποιων εταιρειών στο διαγωνισμό του ΧΥΤΥ;»

Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για το εργοστάσιο του ΧΥΤΥ στην Βλαχομάνδρα, διαδικασία η οποία επιβλέπεται από τις αρμόδιες αρχές (ΕΣΗΔΗΣ, ΑΕΠΠ) και διέπεται από αυστηρούς κανόνες, τους οποίους η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ναυπακτίας εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια, η Ενωτική Πρωτοβουλία προέβη σε μία περίεργη ανακοίνωση εκφράζοντας την αγωνία της για το ενδεχόμενο να μη συμμετέχει κάποια ή κάποιες εταιρείες στον Διαγωνισμό επειδή δεν έχουν προλάβει!

Ο συγκεκριμένος Διεθνής Ηλεκτρονικός Διαγωνισμός ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 με όρους που θεσπίστηκαν από την προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου και έχουν ήδη δοθεί δύο παρατάσεις όσον αφορά στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Μία παράταση ενός μήνα, κατόπιν προσφυγής συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία τελικώς απορρίφθηκε, και μία δεύτερη παράταση με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 4.3.2020.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Ενωτική Πρωτοβουλία στη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, δια του εκπροσώπους της κ.Νίκου Δημητρόπουλου, αντέδρασε έντονα διαφωνώντας με κάθε παράταση της διαγωνιστικής διαδικασίας και μειοψηφώντας μάλιστα στη σχετική ψηφοφορία! Επιπλέον, το σύνολο των παρατάξεων στη συνεδρίαση συμφώνησε ότι η δεύτερη αυτή παράταση θα είναι και η τελευταία, δεδομένου ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει άμεσα, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι προβλεπόμενοι χρόνοι και να ξεκινήσει η κατασκευή του 3ου κυττάρου.

Ως εκ τούτου, προκύπτουν ορισμένα σημαντικά ερωτήματα για την Ενωτική Πρωτοβουλία:

  • Από πότε έγινε το μέσο έκφρασης της αγωνίας κάποιας ή κάποιων εταιρειών, οι οποίες, ενώ ο Διαγωνισμός ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2019, σήμερα ακόμη δεν είναι έτοιμες;
  • Για ποιο λόγο με την ανακοίνωσή της μετατρέπεται σε συνήγορο κάποιας ή κάποιων εταιρειών που ενδεχομένως δεν πρόλαβαν να είναι έτοιμες, τη στιγμή που ο εκπρόσωπός της στην Οικονομική Επιτροπή καταψήφισε την τελευταία παράταση και ζήτησε απερίφραστα να μη δοθεί καμία νέα;
  • Γιατί, ενώ όλες οι παρατάξεις που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή (συμπεριλαμβανομένης της Ενωτικής Πρωτοβουλίας διά του εκπροσώπου της κ.Δημητρόπουλου) συμφώνησαν να μη δοθεί καμία άλλη παράταση, έρχεται σήμερα και μας καταγγέλλει για τη μη χορήγηση και άλλης αναβολής; Τί ακριβώς μεσολάβησε;
  • Γιατί, ενώ γνωρίζει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία του Διαγωνισμού, δεδομένης της πλήρωσης του 2ου κυττάρου εντός του προσεχούς διαστήματος, ζητά νέα παράταση, στην εκπνοή μάλιστα του χρόνου, με όσους κινδύνους ενέχει αυτή η πρόταση για το έργο, προς διευκόλυνση κάποιας ή κάποιων εταιρειών;

Προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας. Καμία κυβερνητική διάταξη από όσες θεσπίστηκαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν επιβάλλει την αναβολή ή παράταση των διαγωνιστικών διαδικασιών. Η ευχέρεια αυτή δίνεται μόνο στην αρμόδια αρχή, στην περίπτωση που αυτή κρίνει ότι πρέπει να δοθεί τέτοια παράταση. Η συγκεκριμένη μάλιστα διαγωνιστική διαδικασία δεν απαιτεί φυσική παρουσία, καθώς είναι ηλεκτρονική.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία δεν θα πρέπει να αγνοεί λοιπόν, ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν προσφορές από δύο εταιρείες και, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν περισσότερες στην περίπτωση που θα δοθεί εντολή από την αρμόδια αρχή του ΕΣΗΔΗΣ να ανοίξει για τεχνικούς λόγους η πλατφόρμα κατάθεσης προσφορών, σε ημέρα και ώρα που θα ορίσει ο Δήμος.

Επιπλέον, η Ενωτική Πρωτοβουλία δεν θα πρέπει να αγνοεί ότι εκκρεμεί η συζήτηση της προδικαστικής προσφυγής της μίας εκ των εταιρειών που συμμετέχουν στη διαδικασία από την ΑΕΠΠ (Αρχή Εξέτασης Προδικαστικής Προσφυγής) που έχει οριστεί για τις 28.4.2020.

Σαφώς και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή εταιρειών καθιστά τον Διαγωνισμό πιο επιτυχή, αλλά σε καμία περίπτωση οι αρμόδιες αρχές δεν μπορούν να σέρνονται και να ικανοποιούν τις επιθυμίες των εταιρειών, χορηγώντας αδικαιολόγητα παρατάσεις προς εύνοια των εταιρειών που δεν έχουν προλάβει.

Είναι φανερό ότι, η συγκεκριμένη απαράδεκτη και περίεργη παρέμβαση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας δεν εκφράζει το σύνολο των στελεχών της. Η ξεκάθαρη στάση, για παράδειγμα, του κ. Δημητρόπουλου αποδεικνύει ότι δεν είναι όλοι συμμέτοχοι στο πνεύμα και στη σκοπιμότητα της ανακοίνωσης της παράταξης, ούτε αγωνιούν όλοι για το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής κάποιας ή κάποιων εταιρειών στο Διαγωνισμό, όπως συμβαίνει με τον συντάκτη της ανακοίνωσης.

Οι κύριοι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά σε σοβαρά θέματα, όπως το συγκεκριμένο. Τους καλούμε να σέβονται τα στελέχη τους και την τρέχουσα κατάσταση. Να μην αυτοαναιρούνται δημιουργώντας πλήθος ερωτημάτων και ερωτηματικών για τη στάση τους.

Η Δημοτική Αρχή θα διεξάγει τον Διαγωνισμό και κάθε διαγωνισμό νόμιμα, έγκαιρα και σύμφωνα με τα όσα υποδεικνύονται από τις αρμόδιες αρχές, εμποδίζοντας κάθε πιθανότητα τεχνητής χειραγώγησης. Η συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση, η οποία έθεσε και τους όρους (μελέτη), θα υλοποιηθεί με απόλυτα σύννομο τρόπο, εφαρμόζοντας στο ακέραιο τις επιταγές των αρμόδιων αρχών.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η απάντηση ήρθε σύντομα από την Ενωτική Πρωτοβουλία. Στη δική της ανακοίνωση επισημαίνεται πως «όταν το κουτσομπολιό κάνει πολιτική, κάθε μέρα είναι Πρωταπριλιά και η Ναυπακτία χάνει το τρένο»

Αγαπητοί φίλοι της Συνεργασίας Πολιτών

Απ’ ότι φαίνεται αποφασίσατε να γιορτάσετε την Πρωταπριλιά μια μέρα νωρίτερα. Έτσι εξηγείται η ανακοίνωσή σας (της 31ης Μαρτίου) η οποία βρίθει από ένα σωρό ευφάνταστες, ομολογουμένως, αναλήθειες. Ανακαλύψατε μάλιστα και εταιρείες που συνεργάζονται με την Ενωτική Πρωτοβουλία! Δεν πρόκαμαν να το κάνουν στα πέντε χρόνια της θητείας μας και το θυμήθηκαν τώρα.
Επίσης είναι προφανές ότι αποφασίσατε να ανάγετε το μεταξύ σας κουτσομπολιό σε πολιτική. Έτσι ανακαλύψατε ίντριγκες και διαφορές στην παράταξή μας. Μάλλον κοιτάξατε το πρόσωπο της συνδιοίκησης στον καθρέπτη. Επομένως, προκύπτει άγνοια ή σύγχυση. Και τα δύο είναι επικίνδυνα.
Ακόμη είναι φανερό ότι νομίζετε πως τον δήμο Ναυπακτίας τον διοικεί η Ενωτική Πρωτοβουλία. Έτσι θεωρείτε καθήκον σας να κάνετε φθηνή αντιπολίτευση, ακόμη και με φθηνές προσωπικές επιθέσεις στον Τάκη Λουκόπουλο. Ταιριάζει αλήθεια σε όλους σας αυτή η τακτική της λάσπης;
Κρίμα, αγαπητοί φίλοι, γιατί η πραγματικότητα είναι αλλού.

Η συνδιοίκηση του κουαρτέτου (Γκίζας- Μπουλές – Τσουκαλάς – Νταουσάνης) έχει την ευθύνη για την πορεία του δήμου.

Οφείλει επομένως να οδηγήσει την δημοπρασία για το μεγάλο έργο της μετατροπής του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, σε ασφαλές λιμάνι και όχι να το βουλιάξει στο ανύπαρκτο αγκυροβόλιο της Βαριάς.

Και η συνταγή γι’ αυτό είναι μία.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης πληροφόρηση για την πορεία της δημοπρασίας (κι αφού δεν το κάνατε εσείς, το κάναμε εμείς) και να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή εταιρειών σε συνθήκες νομιμότητας (κι αυτό σας προτείναμε).

Θέλουμε να ελπίζουμε πως όλοι κατανοούμε, πόσο σημαντικά είναι τα παραπάνω.

Επισημάναμε πριν λίγες ημέρες πως η μεγάλη συμμετοχή εταιρειών, οδηγεί μέσω του ανταγωνισμού σε ταχύτερη (χωρίς ενστάσεις), καλύτερη (περισσότερες επιλογές) και φθηνότερη για το δημόσιο χρήμα (μεγαλύτερη έκπτωση), υλοποίηση του έργου. Σας ζητήσαμε να πάρετε πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν βάλαμε τρικλοποδιές, όπως συνηθίζουν οι όψιμοι φίλοι σας, διατυπώσαμε ερωτήματα και με την συμφωνία μας σας λύσαμε τα χέρια για να προχωρήσετε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Λυπούμαστε γιατί απ’ ότι φαίνεται δεν καταλάβατε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε. Και θέλουμε να βοηθήσουμε, όχι γιατί το συγκεκριμένο έργο είναι δικό μας παιδί, αλλά γιατί είναι κρίσιμο και χρήσιμο για τον τόπο μας.

Δεν πειράζει. Όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Εμείς πάντως θα ξεπεράσουμε τα Πρωταπριλιάτικα εμπόδια που στήνετε και θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε και να βοηθάμε, προς όφελος της Ναυπακτίας.

Και αυτό είναι συνειδητή και μόνιμη επιλογή των μελών, των στελεχών και του επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.

Καλό κουράγιο σε όλους μας.

Μένουμε σπίτι, μένουμε δημιουργικοί, βοηθάμε τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Τα καλύτερα έρχονται.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

LOVE LOGO

Ειδήσεις και σχόλια από και για τη Ναύπακτο
Designed & Developed By 49studio.gr