Νέα απο την Ναύπακτο

EDITORIAL

Ανάβουν τα αίματα: Εδώ οι καλές συναγρίδες (ανακοινώσεις, απαντήσεις, επιχειρήματα)

Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στο πολιτικό σκηνικό της Ναυπάκτου. Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση πριν από λίγες ημέρες της προηγούμενης δημοτικής αρχής που όντως βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο -μιλώντας για συναγρίδες- αφενός για να υπερασπιστεί το έργο της και αφετέρου για να ασκήσει κριτική στη σημερινή δημοτική αρχή.

Σήμερα, ήρθε η απάντηση αναλυτική και τεκμηριωμένη. Το ilovenafpaktos.gr παραθέτει τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών, δεν αφίσταται από την κριτική που είχε ασκήσει στο παρελθόν στην προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά επιημαίνει πως τελικός κριτής είναι ο πολίτης. Πάντα. Είτε κάνει σωστή είτε λάθος επιλογή.

Η κριτική

Στην προηγούμενη θητεία, πιάσαμε την συναγρίδα, την καθαρίσαμε, την ψήσαμε και την προσφέραμε στο πιάτο της επόμενης δημοτικής αρχής. Κι όμως αντί να φροντίσουν να φαγωθεί, διαμαρτύρονται επειδή βρίσκουν αγάνες!

Επιτέλους αγαπητοί φίλοι, αφήστε τα λόγια και πιάστε δουλειά.

Ήδη υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν άμεσα μόνο στο κέντρο της Ναυπάκτου επτά αναπλάσεις προϋπολογισμού 9,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το «Πολιτιστικό μονοπάτι», η «Ανάπλαση Ιστορικού κέντρου – πλατείας Παπαχαραλάμπους», το «Κτίριο ΞΕΝΙΑ και ο περιβάλλων χώρος», η «Δημιουργία πλατείας πέριξ της Αγίας Παρασκευής», η «Αναστήλωση ΝΑ τειχών και Δυτικής πύλης του κάστρου», η «Ανάδειξη των Οθωμανικών κρηνών και του Βεζύρ τζαμιού» και η «Ανάπλαση με τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου».

Η συναγρίδα του τίτλου είναι το ότι η Ναύπακτος από το ΚΕΠ μέχρι την πλαζ, αλλάζει, αποκτά χαρακτήρα καστροπολιτείας, γίνεται πιο ελκυστική και χρηστική για κατοίκους και επισκέπτες. Κι όμως η σημερινή δημοτική αρχή διαμαρτύρεται γιατί δεν τα βρήκε όλα έτοιμα. Ήθελε προφανώς να βγάλουμε και τις αγάνες από την συναγρίδα.

Εδώ και οκτώ μήνες ο Τάκης Λουκόπουλος υπέγραψε την σύμβαση για το έργο της ανάπλασης του Ιστορικού κέντρου και ακόμη δεν κατάφεραν να τo ξεκινήσουν. Σήμερα που γράφεται το κείμενο αυτό, ακόμη δεν έχουν εγκριθεί από την αρμόδια εφορεία Αρχαιοτήτων, τα υλικά (πέτρα κλπ) που πρέπει να χρησιμοποιήσει ο εργολάβος!

Αντί λοιπόν να βάλουν μπρος την υλοποίηση των έργων, διαμαρτύρονται για δήθεν προβλήματα που συνάντησαν. Προφανώς κακώς πληροφορημένος ο δήμαρχος, από τις «περδικλώστρες» που συμμετέχουν στην μοιρασιά της πίτας της δημοτικής αρχής, αραδιάζει με την ευκαιρία της παρουσίας του σε πίτες που κόβουν οι σύλλογοι της περιοχής, τα δήθεν προβλήματα του έργου της ανάπλασης του Ιστορικού κέντρου της πόλης.

Ας τα δούμε λοιπόν ένα – ένα:

Λένε: Δεν έπρεπε να προχωρήσει η ανάπλαση πριν αποκατασταθούν οι σπηλαιώσεις του Λιμανιού.

Η αλήθεια είναι: Τα δύο έργα δεν έχουν τέτοιου είδους σχέση. Οι σπηλαιώσεις του Λιμανιού πρέπει να αποκατασταθούν με την τοποθέτηση αμμόσακων ή τσιμεντόσακων, με εργασίες στο επίπεδο της θάλασσας και κυρίως στο Βορειοανατολικό τμήμα του Λιμανιού. Δηλαδή με εργασίες που δεν θα ταλαιπωρήσουν την πόλη, δεν εφάπτονται, δεν εμποδίζουν ούτε εμποδίζονται από την ανάπλαση. Αυτό επισημαίνει σε έγγραφό της, προς το Λιμενικό Ταμείο, η Δ/νση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων τον Αύγουστο του 2017. Για να φθάσουμε στο σημαντικό αυτό έγγραφο προηγήθηκαν συσκέψεις, αυτοψίες, συζητήσεις με αρμόδιους επιστήμονες. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

31/5/16: Σύσκεψη προετοιμασίας στην Αθήνα με τους: Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Προϊστάμενο του Τμήματος Μελετών Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Προϊσταμένη του Τμήματος Έργων του ΥΠΠΟ, Δ/ντή Τεχνικών Υπηρεσιών και Προϊσταμένη του Τμήματος Έργων του Δήμου Ναυπακτίας, τον μελετητή Αντώνιο Δασκαλάκη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

28/3/17: Με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κα. Μαρία Βλαζάκη και με την Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αντώνης Φράγκος και ο
Υπεύθυνος Τμήματος Προγραμματισμού, Χρήστος Σαλαμούρας. Στην συνάντηση συμφωνήθηκε άμεσα να διενεργηθεί αυτοψία στη Ναύπακτο μαζί με το Τμήμα Αναστήλωσης Μνημείων, προκειμένου μεταξύ άλλων να προταθεί λύση για την αποκατάσταση των σπηλαιώσεων του λιμανιού.
19/5/2017: Ολοκληρώθηκε η υποθαλάσσια αυτοψία για την αποκατάσταση των σπηλαιώσεων στον Λιμένα Ναυπάκτου. Με τη συνδρομή δυτών, υποθαλάσσιων καμερών και ενσύρματης ενδοεπικοινωνίας με τους εκπροσώπους του ΥΠ.ΠΟ. διενεργήθηκε αυτοψία πέριξ του πυθμένα του Λιμένα Ναυπάκτου προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός της διάβρωσης και το μέγεθος των σπηλαιώσεων ώστε να προκύψει ο πλέον κατάλληλος τρόπος αποκατάστασής τους. Συμμετείχαν η κα. Αγγελική Σίμωσι, Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, η κα. Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος, ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου, Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου του ΥΠΠΟΑ και ο κ.Παναγιώτης Μπίρταχας από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.
2/8/2017: Κοινοποιείται στο Λιμενικό Ταμείο το έγγραφο που προτείνει την λύση της πλήρωσης με αμμόσακους ή τσιμεντόσακους, αφού έχει πάρει υπ’ όψη του τα αποτελέσματα της αυτοψίας.

Λένε: Έπρεπε να προβλεφθεί στην περιοχή της ανάπλασης η υπογείωση των κάδων απορριμμάτων.

Η αλήθεια είναι: Οι κάδοι (υπόγειοι ή όχι) δεν μπορούν να είναι στην πρώτη θέση στο Λιμάνι, στην «βιτρίνα» της πόλης. Πρόβλεψη για την υπογείωση των κάδων υπάρχει αλλά σε περιοχή εκτός της ανάπλασης, πολύ κοντά στο Λιμάνι, στην οποία δεν θα βρεθούμε μπροστά σε αρχαία ευρήματα.

Λένε: Δεν έπρεπε να αλλάξει η χάραξη του ποδηλατόδρομου.

Η αλήθεια είναι: Ξεχνούν ότι αυτό είναι απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προτάθηκε από την ίδια την Τεχνική Υπηρεσία και σωστά κατά την γνώμη μας, γιατί στην υπάρχουσα θέση ο ποδηλατόδρομος λειτουργεί ως parking αυτοκινήτων. Στην θέση του, μεγάλωσαν αισθητά τα πεζοδρόμια, αφού και το σύνολο της ανάπλασης διώχνει τα αυτοκίνητα από το Λιμάνι, δίνοντας χώρο στους πεζούς.

Λένε: Έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη αντικατάστασης του παντορροϊκού αγωγού στην Οδό Νότη Μπότσαρη.

Η αλήθεια είναι: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ΔΕΝ χρηματοδοτεί υπόγεια έργα, παρά μόνο υπέργειες αναπλάσεις. Γι’ αυτό στην Τζαβέλλα και την Μεσολογγίου, από την πλατεία Φαρμάκη μέχρι την πλαζ, που θα αντικατασταθούν οι αμιαντοσωλήνες της ύδρευσης και ο παντορροϊκός αγωγός, ο δήμος υποχρεώθηκε να δεσμεύσει δικά του χρήματα, σχεδόν 500.000 ευρώ. Γι’ αυτό μάλιστα δεχθήκαμε κριτική από την σημερινή δημοτική αρχή. Μόλις ανέλαβαν τον δήμο διαμαρτυρήθηκαν ότι κακώς δεσμεύσαμε αυτά τα χρήματα! Τότε ή δεν είχαν καταλάβει τι γίνεται ή δεν ήθελαν την εκτέλεση των υπόγειων έργων. Μετά την δημοπράτηση του έργου και την έκπτωση (Ιούνιος 2019), το ποσό αυτό μειώθηκε σχεδόν στις 200.000 ευρώ. Στην νέα δημοτική αρχή, λοιπόν έπεσε ο κλήρος να βγάλει αυτή την τελευταία αγάνα για να φάμε όλοι οι συμπολίτες την συναγρίδα. Εδώ και πέντε μήνες όμως αντί να λάβει τα μέτρα της, γκρινιάζει γιατί δεν τα βρήκε όλα έτοιμα. Βεβαίως και πρέπει να αντικατασταθεί ο παντορροϊκός και στην Μπότσαρη, όπως προβέπεται να γίνει στην Τζαβέλλα και την Μεσολογγίου. Αλλά με τα λίγα χρήματα που διαθέτει ο δήμος αυτό έπρεπε να γίνει μετά την έκπτωση. Η ΔΕΥΑΝ έπρεπε μετά την έκπτωση να ξεκινήσει την μελέτη και το αντίστοιχο έργο. Αγαπητοί φίλοι της δημοτικής αρχής με την γκρίνια χάνετε χρόνο. Αν δεν ξέρετε τι να κάνετε, ρωτήστε μας.

Και κάτι τελευταίο: Φαίνεται ότι η σημερινή δημοτική αρχή δεν θέλει να εφαρμόσει το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, με την δικαιολογία ότι με τις εργασίες της ανάπλασης μειώνονται οι θέσεις στάθμευσης. Κι όμως σε αυτή την περίπτωση, γίνεται ακόμη πιο αναγκαίο το ΣΕΣ, αφού πρέπει στις λιγότερες θέσεις στάθμευσης να αποτρέψουμε αυτούς που σταθμεύουν με τις ώρες και φέρνουν ασφυξία στην λειτουργία της αγοράς.

Ελπίζουμε τελικά σε μια πιο ουσιαστική συνεργασία και συζήτηση με την σημερινή δημοτική αρχή. Αντί να αναγκαζόμαστε να απαντάμε δημοσίως σε ανακρίβειες, προτιμούμε να βοηθάμε την πόλη μας ουσιαστικά. Επιθυμούμε την υλοποίηση όλων των προγραμματισμένων έργων, όχι επειδή κερδήθηκαν στην θητεία μας αλλά γιατί κάνουν καλύτερη την ζωή των συμπολιτών μας. Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς τον ρόλο μας στο δημοτικό συμβούλιο και στις τοπικές μας υποθέσεις.

Το γραφείο τύπου της Ενωτικής Πρωτοβουλίας

Και η απάντηση

Για ακόμη μία φορά ολισθαίνετε σε ατόπημα με τη δημόσια τοποθέτησή σας περί…συναγρίδας. Αδιαφορείτε για την αντικειμενική πραγματικότητα μην αναγνωρίζοντας τα λάθη και τις παραλείψεις σας στο έργο της ανάπλασης, ειδικά στο σημαντικό θέμα της αντικατάστασης του παντορροϊκού αγωγού της Νότη Μπότσαρη. Εσείς ο ίδιος παραδέχεστε ότι «βεβαίως και πρέπει να αντικατασταθεί ο παντορροϊκός και στην Μπότσαρη». Προκαλεί λοιπόν, εύλογη απορία πώς μελετήσατε ένα τόσο μεγάλο έργο που θα αναστατώσει το κέντρο και τη συνολική λειτουργία της πόλης, αλλά δεν μεριμνήσατε να σιγουρέψετε ότι δε θα χρειαστεί να ξανασκαφτεί στα επόμενα έτη για να αποφευχθεί αντίστοιχου μεγέθους ταλαιπωρία. Σπεύσατε απροετοίμαστοι να εξασφαλίσετε χρηματοδότηση αδιαφορώντας για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και μην εξετάζοντας έγκαιρα και προγραμματισμένα το έργο στο σύνολό του. Και το ερώτημα που αφήσατε αναπάντητο παραμένει: Γιατί δεν φροντίσατε να εξασφαλίσετε μελέτη για τον παντορροϊκό αγωγό που αποτελεί βασικό ζητούμενο για τα λύματα που πέφτουν στην θάλασσα;

Αναφέρετε πως «οι σπηλαιώσεις του Λιμανιού πρέπει να αποκατασταθούν με την τοποθέτηση αμμόσακων ή τσιμεντόσακων, με εργασίες στο επίπεδο της θάλασσας και κυρίως στο Βορειονατολικό τμήμα του Λιμανιού». Από ποια ακριβώς μελέτη προκύπτει αυτό; Πέραν της φωτογραφικής αποτυπώσεως που διενεργήθηκε τον Μάιο του 2017 στον πυθμένα του Λιμανιού δεν υπάρχει καμία μελέτη στη διάθεση των υπηρεσιών. Θα μπορούσατε κάλλιστα να έχετε τρέξει διαδικασίες για σχετική μελέτη σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο θέμα της υπογειοποίησης της κάδων, υποστηρίζετε ότι υπάρχει πρόβλεψη, κάτι που φυσικά και δεν ισχύει.

Ο ποδηλατόδρομος προφανώς και λειτουργεί προβληματικά και ως «parking αυτοκινήτων» καθώς πρόκειται για ένα έργο που θα έπρεπε εσείς προσωπικά να το φροντίσετε, με δεδομένο τα όσα υποστηρίζατε παλαιότερα τόσο για την προστασία των ποδηλατών όσο και για τα κοινόχρηστα ποδήλατα. Αντί όμως να φανείτε συνεπής, αφήσατε και τα δύο στην τύχη τους και, το ακόμη χειρότερο, εκτοπίζοντας τον ποδηλατόδρομο σε ένα σημείο που είναι αποτρεπτικό για κάθε ποδηλάτη.

Στην περίπτωση του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει ανάγκη από «δικαιολογίες» από τη στιγμή που κάνατε το εξής παράλογο: συμβασιοποιήσατε το έργο της ελεγχόμενης στάθμευσης αφού ήδη είχατε συμβασιοποιήσει το έργο της ανάπλασης χωρίς να κάνετε τον κόπο να «κουμπώσετε» τα δύο έργα μεταξύ τους και ενώ γνωρίζατε ότι το πρώτο δεν μπορεί στην πράξη να εφαρμοστεί, σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη των 158 θέσεων στάθμευσης, για δύο έτη τουλάχιστον.

Για να είμαστε και σοβαροί όταν τοποθετούμαστε δημόσια: και ο ποδηλατόδρομος και το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης αλλά και ακόμη η ίδια η εκτέλεση των έργων της ανάπλασης θα μπορούσαν να έχουν διαφορετική τύχη εάν δεν ολισθαίνατε στο μοιραίο λάθος της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας στις 8/6/2015, παρά τη δυνατότητα που υπήρχε για τη διατήρησή της.

Η πολιτική, κ.συντάκτα, «δεν είναι παρά η κοινή λογική που εφαρμόζεται σε μεγάλα πράγματα» και προφανέστατα σε επίπεδο συνολικού σχεδιασμού των μεγάλων πραγμάτων της πόλης μας, η κοινή λογική απουσίασε. Τα κύρια χαρακτηριστικά των πεπραγμένων σας διακρίνονται από προχειρότητα και μελέτες με σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις. Βασική στόχευσή σας καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας ήταν η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων χωρίς καμία προετοιμασία.

Πορευτήκατε με υποβολές απλών προτάσεων που δε συνοδεύονταν από σοβαρές μελέτες και όχι, ως οφείλατε, με σχεδιασμό που θα προσέβλεπε στην αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων του τόπου. Και το εντυπωσιακό σε όλο αυτό είναι ότι καταγράφοντας τη μακροβιότερη θητεία των πέντε ετών ως δημοτική αρχή, με θετική μάλιστα προς εσάς πολιτική κατάσταση, δεν καταφέρατε να υλοποιήσετε ούτε ένα έργο!

Και κάτι τελευταίο: επειδή διαρκώς κάνετε λόγο για την πληθώρα των έργων που δρομολογήσατε, μάλλον πήρατε περισσότερη φόρα και συμπεριλάβατε αυτή τη φορά ακόμη και έργα που και υλοποιούνται και έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση στα Προγράμματα INTERREG και Leader από την Αρχαιολογική Υπηρεσία («Αναστήλωση Νοτιοανατολικών τειχών και Δυτικής Πύλης Κάστρου», «Ανάδειξη Οθωμανικών κρηνών και Βεζύρ Τζαμιού»). Πώς λοιπόν τα οικειοποιείστε; Μπορεί να τα στηρίξατε σε επίπεδο μελετών, αλλά αφήστε και κάτι να έχει δρομολογηθεί από κάποιον άλλον!

Προς τα μέλη της παράταξης «Ενωτική Πρωτοβουλία»:

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις περί συναγρίδας και αγάνας, δεν εκφράζουν το ύφος και το ήθος με το οποίο οι περισσότεροι από εσάς πολιτεύεστε. Δεν μπορούμε να τις συνδέσουμε άλλωστε με την ατομική παρουσία του καθενός σας. Όπως δεν μπορούμε να σας συνδέσουμε και με τη διάθεση της περιφερόμενης παρουσίας του επικεφαλής και στελεχών σας, συνοδεία φωτογράφου, σε υπό εκτέλεση έργα. Έχετε υπόψη, εάν δεν το γνωρίζετε, ότι πολλά από αυτά έχουν σοβαρότατα προβλήματα και θα ήταν φρονιμότερο να είστε εγκρατείς.

Η δημοτική αρχή έχοντας επιλέξει την υπευθυνότητα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους δημότες για την πραγματικότητα. Στο χέρι σας είναι η απόφαση εάν θα πορευτείτε μαζί με τη δημοτική αρχή για το καλό του δήμου μας ή θα στέκεστε απέναντί παρασυρόμενοι από συναγρίδες και αρνιά γιουβέτσι.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

LOVE LOGO

Ειδήσεις και σχόλια από και για τη Ναύπακτο
Designed & Developed By 49studio.gr