Νέα απο την Ναύπακτο

EDITORIAL

Casus Belli για τη Ναυπακτία η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη Βαράσοβα

Η Βαράσοβα είναι διάσημη σε όλη την Ελλάδα όχι μόνο ως το ιερό βουνό της Αιτωλίας, αλλά και ως ένα βουνό ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, ο απόλυτος αναρριχητικός βράχος.

Σε αυτό το βουνό λοιπόν, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά προγραματίζεται η τοποθέτηση ανεμογεννητριών κάτι που για τους κατοίκους της Ναυπακτίας θα είναι casus belli.

Αυτό τονίζεται και στο σχετικό ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της κοινότητας Γαλατά, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Ειδικότερα, στο ψήφισμα σημειώνεται η απόλυτη αντίθεση των κατοίκων στο ενδεχόμενο τοποθέτησης των ανεμογεννητριών:

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δόθηκε άδεια για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο όρος Βαράσοβα και στη θαλάσσια περιοχή του Κρυονερίου η Γενική Συνέλευση της Κοινότητας του Γαλατά που έγινε την Κυριακή 1/12/2019 αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

  1. Απορρίπτουμε κάθε ιδέα για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή της Βαράσοβας. Η Βαράσοβα είναι χαρακτηρισμένο βουνό ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 325/Β΄/01-03-1975) και θέλουμε να παραμείνει στη σημερινή του μορφή. Κάθε προσπάθεια που θα αποβλέπει στην περιβαλλοντική της υποβάθμιση και καταστροφή θα έχει απέναντί της σύσσωμη την κοινωνία.
  2. Η Βαράσοβα είναι το ιερό όρος της Αιτωλίας και για την αξιοποίησή της έχουν ενταχθεί σε προγράμματα έργα ήπιας παρέμβασης, όπως το αναρριχητικό μονοπάτι και το δίκτυο μονοπατιών προς τον Άγιο Νικόλαο και τις Ιερές Σκήτες που υπάρχουν διάσπαρτες στο όρος.
  3. Η ανάδειξη του όρους Βαράσοβα και η σύνδεσή του με το Βυζαντινό μνημείο την Παναξιώτισσα αποτελεί για την τοπική κοινωνία πρώτη προτεραιότητα που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και ιδιαίτερα του θρησκευτικού τουρισμού.
  4. Η υποτίμηση των προσπαθειών της Κοινότητας Γαλατά, του Δήμου Ναυπακτίας αλλά και συλλογικών φορέων φίλων της Βαράσοβας, που έχουν στόχο την ανάδειξη του υφιστάμενου πολιτιστικού πλούτου με δράσεις φιλικές και συμβατές με το χαρακτήρα και την ιστορία του όρους δείχνουν περιφρόνηση προς την τοπική κοινωνία και το μέλλον της.
  5. Η Γενική Συνέλευση της Κοινότητας του Γαλατά αποφάσισε ομόφωνα τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα για την προστασία της Βαράσοβας και θα πάρει όλα τα νομικά κλπ μέτρα για την προστασία του όρους.
  6. Για το σκοπό αυτό καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, την αρχαιολογική Υπηρεσία και την Κυβέρνηση να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Βαράσοβα και στην ευρύτερη περιοχή.

 Δικαίως ονομάστηκε « Άγιο Όρος » της Στερεάς Ελλάδας

Τι είναι ακριβώς η Βαράσοβα, το περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο παλαιότερο δημοσίευμα στον ιστότοπο evinochori-kalidona.gr

Πολλά τα σπήλαια, τα ασκητήρια, και τα ερημητήρια στις δίπλες των βράχων και στα απάγκια των αβαθών σπηλιών της, πάντα συντροφιά με τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες.

Τα ασκητήρια χρονολογούνται απ' την Βυζαντινή εποχή της εικονολατρίας - εικονομαχίας που συντάραξε την Βυζαντινή αυτοκρατορία. Οι μοναχοί τότε διωκόμενοι βρήκαν καταφύγιο στα απόκρημνα βράχια της Βαράσοβας όπου και ίδρυσαν περισσότερα από (70) ασκητήρια και μοναχικές κοινότητες.

Εκεί που σμίγει ο ήσυχος Αιτωλικός κάμπος με τη θάλασσα, πλάι στις εκβολές του Εύηνου, ξεπηδά ο επιβλητικός όγκος της Βαράσοβας, Το ύψος της φθάνει τα 917 (κορυφή σφυρί) μέτρα και ξεπηδά πλάι στη θάλασσα απέναντι από την Πάτρα .

Τη λένε και τρίκορφη γιατί ξεχωρίζουν καθαρά οι τρεις σχεδόν ισοϋψείς κορφές της. Πίσω από την κορφή, σ΄ ένα καταπράσινο λιβάδι με μεγάλα δέντρα υπάρχει πηγάδι με δροσερό νερό. Στα νότια και νοτιοδυτικά ο πλαγιές της πέφτουν απότομα στη θάλασσα. Εκεί ορθώνονται και οι σημαντικότερες ορθοπλαγιές της, μεταξύ των χωριών Βασιλική και Γαλατά. Κατά τους αρχαίους χρόνους η Βαράσοβα - ένα φυσικό οχυρό απέναντι στους θαλασσινούς επιδρομείς - χρησιμοποιήθηκε σαν επίνειο της αρχαίας Καληδονίας.

Στην νότια απόκρημνη πλευρά της Βαράσοβας, σε υψόμετρο 80 περίπου μέτρων από τη θάλασσα ανοίγεται ευρύχωρο βραχοσκεπές σπήλαιο στο εσωτερικό του οποίου σώζονται ερείπια βυζαντινού συγκροτήματος . Η τοπική παράδοση διέσωσε το τοπωνύμιο "Αϊ- Νικόλας" και η λατρευτική παραδοσιακή συνείδηση των κατοίκων των γύρω χωριών διατήρησε την ιερότητα του χώρου , στο σχήμα ενός λιθόκτιστού βωμού - εικονοστασίου, στο βάθος της σπηλιάς .

Στα 1991, ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανέλαβε τη συστηματική διερεύνηση , καθορισμό και ανασκαφή του χώρου. Το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στα δυτικά του χωριού Κάτω Βασιλική. Ανατολικά του οικισμού η συστηματική ανασκαφή του πανεπιστημίου των Ιωαννίνων έφερε στο φως, στο λόφο της Αγίας Τριάδας, τεράστια παλαιοχριστιανική βασιλική που περιβάλλεται από βυζαντινό και υστεροκλασικό τείχος.

Το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου πρόκειται για τη μοναδική αυτού του είδους Εγκλείστρα που ανακαλύφθηκε στον Ελλαδικό χώρο και παρ' όλη την ερειπειώδη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται, εντυπωσιάζει με την οργάνωση που φαίνεται ότι διαθέτει, τον φρουριακό χαρακτήρα και τη διάρκεια λειτουργίας του. Το γεγονός ότι σώζεται σημαντικό μέρος από το ναό και σε ικανοποιητική κατάσταση η δεξαμενή, δείχνει, πως το σπήλαιο εγκαταλείφθηκε πολύ αργότερα από το άλλο του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στην νότια πλευρά της Βαράσοβας.

Στη βορειοανατολική πλευρά της Βαράσοβας ξεχωρίζει το ασκηταριό των Αγίων Πατέρων. Στο εσωτερικό του σπηλαίου διατηρούνται, σε ορισμένα σημεία, ερειπωμένοι τοίχοι, χτισμένοι με λίθους και πλίνθους. Το σπήλαιο ήταν ζωγραφισμένο , αλλά από την πολύχρονη εγκατάλειψη καταστράφηκαν τα περισσότερα επιχρίσματα. Σήμερα σώζονται τέσσερις παραστάσεις που παρουσιάζουν μεγάλες φθορές αλλά και μεγάλο εικονογραφικό ενδιαφέρον .

Μισή ώρα πάνω από τη Βασιλική, σε χαμηλό λοφίσκο, νοτιοανατολικά της Βαράσοβας, υψώνονται τα ερείπια Βυζαντινού ναού, που κατά την παράδοση ήταν αφιερωμένος στον άγιο Δημήτριο. Ο ναός αυτός παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρων. Σχεδιασμένος από αρχιτέκτονα που είχε έντονη την αίσθηση της ισορροπίας και κατασκευασμένος από μαστόρους με επιμέλεια και καλαισθησία , διατηρεί μέχρι σήμερα, μέσα από τα ερείπια του, την αρμονική σύνδεση γραμμών , γωνιών και τόξων. Στους τοίχους του Ιερού , βόρεια και νότια, διατηρούνται μέχρι σήμερα ηχεία για την ακουστική του χώρου.

Ξεκινώντας από το Περιθώρι και από το Γαλατά και ανηφορίζοντας τη δυτική πλαγιά της Βαράσοβας, ύστερα από πορεία μιας ώρας, φτάνει κανείς σ' ένα χωριό με πανύψηλα δέντρα και νερά. Πάνω από τη μικρή αυτή « όαση » βρίσκεται ερειπωμένο τα μοναστήρι του Αγίου Πέτρου . Σώζεται ο μαντρότοιχος της αυλής ( 15 χ 24 μέτρα ) και ερείπια μονόχωρου δρομικού ναού με τρίπλευρη αψίδα. Από την τοιχογραφία το μνημείο χρονολογείται στην υστεροβυζαντινή περίοδο και είναι το μόνο από τα μοναστήρια της Βαράσοβας που διασώζει τον περιτειχισμένο περίβολο.

Η Βαράσοβα θεωρείται ένα από τα καλύτερα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα για ορειβασία, γι αυτό και κάθε εποχή συρρέουν ορειβατικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, και απολαμβάνουν τον συνδυασμό της όμορφης εκδρομής, της καθαρής θάλασσας του Κρυονεριού, της ξεκούρασης αλλά και των όμορφων ορειβατικών διαδρομών στα άγρια βράχια της Βαράσοβας.

LOVE LOGO

Ειδήσεις και σχόλια από και για τη Ναύπακτο
Designed & Developed By 49studio.gr