Νέα απο την Ναύπακτο

EDITORIAL

Η οικτρή οικονομική κατάσταση του Δήμου Ναυπακτίας και η πλήρης δικαίωση του ilovenafpaktos

Χρειάστηκε να περάσουν μόλις λίγες  ημέρες από τη ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής Ναυπακτίας για να επιβεβαιωθεί πως ο τρόπος με τον οποίο διοικούσε το δήμο ο προκάτοχος του κ. Βασίλη Γκίζα, Παναγιώτης Λουκόπουλος είχε δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα.

Το Ilovenafpaktos.gr πολλές φορές τους προηγούμενους μήνες, ήταν το μοναδικό μέσο ενημέρωσης που ασχολείται με τα τοπικά ζητήματα της Ναυπακτίας το οποίο επανειλημμένα είχε επισημάνει ότι οι προφορικές εντολές και οι απ’ ευθείας αναθέσεις δεν είναι ο σωστός και χρηστός τρόπος διοίκησης ενός δήμου.

Πολλές φορές μάλιστα κατηγορηθήκαμε για εμπάθεια και αρκετοί αναρωτιώντουσαν γιατί χτυπάμε τη δημοτική αρχή. Δεν κάναμε τίποτε τέτοιο. Απλώς επισημαίναμε το αυτονόητο και το σύννομο.

Έτσι, έφτασε η ώρα της αλήθειας. Όπως την αποτύπωσε ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών Σωκράτης Παπαβασιλείου στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στην τοποθέτησή του αφού αναφέρθηκε στις συνεχείς αναμορφώσεις του προϋπολογισμού, όλα τα προηγούμενα χρόνια της διοίκησης Λουκόπουλου μίλησε για τα τυφλά έργα και τις προφορικές αναθέσεις.

Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί επισημαίνοντας ότι μια σειρά γεγονότων που δεν είχαν προβλεφθεί έχουν στραγγαλίσει το σκέλος των δαπανών μισθοδοσίας αφήνοντας στο ταμείο μόλις 4.000 ευρώ για όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Η πορεία των οικονομικών του δήμου Ναυπακτίας είναι δυσάρεστη,αφού μια σειρά γεγονότων που δεν είχαν προβλεφθεί δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα στην πορεία τους. Ο κ.Παπαβασιλείου αναφέρθηκε στην κινητικότητα υπαλλήλων που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό στο δήμο στραγγαλίζοντας τα οικονομικά ως προς το σκέλος της μισθοδοσίας τους.

Σημείωσε ότι οι προφορικές αναθέσεις έργων σε ιδιώτες έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στα οικονομικά αλλά και στην αξιοπιστία του δήμου, αφού ούτε συγκεκριμένα ποσά είχαν δεσμευτεί, ούτε ο δήμος βρίσκεται σε θέση για να διαπιστώσει την ορθή εκτέλεση του έργου. Ως εκ τούτου,τόνισε ο κ. Αντιδήμαρχος βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο.

Τέλος, αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό πρόβλεψη για μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, όπως η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, η γιορτή κάστανου και τσίπουρου στην Άνω Χώρα, η γιορτή Μανιταριού στην Κεντρική και η Χειμωνάδα στο Καταφύγιο.

Μπουλές: Ειδική συνεδρίαση

Με αφορμή την αποκάλυψη της οικτρής οικονομικής κατάστασης, ο επικεφαλής της ΑΔΚΝ Γιάννης Μπουλές που μετέχει στην δημοτική πλειοψηφία με ανακοίνωσή του ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η χρηστή διοίκηση αποτυπώνεται και στη διαχείριση των οικονομικών του δήμου. Η διαχείριση των οικονομικών του δήμου αποτελεί το βασικότερο κριτήριο για τη χρηστή διοίκηση οποιουδήποτε δημόσιου φορέα εν προκειμένω του δήμου.

  • Δεν είναι δυνατόν να γίνονται έργα με προφορικές εντολές δημάρχου και αντιδημάρχων επικαλούμενοι τις φυσικές καταστροφές για ευνόητους λόγους.
  • Δεν είναι δυνατόν να επισκευάζονται οχήματα του δήμου χωρίς κανένα δημοτικό έγγραφο και να καλούνται οι επόμενοι να πληρώσουν μη σύννομες οφειλές.
  • Δεν είναι δυνατόν να αφαιρούνται από τον εγκεκριμένο Π/Υ του δήμου ποσά που καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία του δήμου. Για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου αφαιρέθηκε με αναμόρφωση το ποσό των 30.000€ ώστε να μπουν εμπόδια στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Δεν είναι δυνατόν να έχει εξαντληθεί το αποθεματικό του δήμου 4 μήνες πριν λήξη η δημοτική περίοδος και να μην μπορεί να αντιμετωπισθεί οποιοδήποτε έκτακτο φαινόμενο στους πιο δύσκολους μήνες του χρόνου.

Όταν δεν εφαρμόζονται οι νόμιμες διαδικασίες δεν υπάρχει έλεγχος, διαφάνεια και χρηστή διοίκηση στην οικονομική διαχείριση του δήμου.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΑΔΚΝ Γιάννη Μπουλέ στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ κατά την οποία επεσήμανε τα ακόλουθα:

Τα καλά λόγια του πρώην αντιδημάρχου κ. Κοτσανά προς τον αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Παπαβασιλείου στοχεύουν σε συμψηφισμούς για να μην φανεί η αλήθεια.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσα οφείλει σήμερα ο δήμος, γιατί η διοίκηση Λουκόπουλου με προφορικές εντολές έκανε τις δουλειές της χωρίς να φαίνεται ότι χρωστάει.

Άδειασαν προεκλογικά το ταμείο του δήμου με πρόσχημα τις φυσικές καταστροφές χωρίς να λένε πόσα χρωστάνε, σε ποιόν τα χρωστάνε και πιο έργο έγινε.

Ενώ για τη Ναυμαχία πλήρωναν οι ίδιοι 65.000€ άφησαν στο ταμείο για φέτος 30.000€, και στο αποθεματικό του δήμου μόνο 4.000€. Που θα βρεθούν τα υπόλοιπα ;

Ο αντιδήμαρχος κ. Παπαβασιλείου δήλωσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τους μισθούς των υπαλλήλων που ήλθαν στο δήμο μέσω της κινητικότητας. Σ’ αυτούς δεν περιλαμβάνεται ούτε ένας μηχανικός που τόσο έχει ανάγκη ο δήμο μας.

Η δημοτική αρχή Λουκόπουλου παρέλαβε το δήμο χωρίς χρέη και με 1,4 εκατ. € στο ταμείο.

Αρνήθηκε όμως ο κ. Λουκόπουλος την παράδοση και παραλαβή του δήμου και to 2014 και τώρα.

Προφανώς γιατί γνωρίζει την αλήθεια και θέλει να την αποφύγει.

Η σημερινή δημοτική αρχή πρέπει να προχωρήσει σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό.

LOVE LOGO

Ειδήσεις και σχόλια από και για τη Ναύπακτο
Designed & Developed By 49studio.gr