Νέα απο την Ναύπακτο

EDITORIAL

Previous Next

Στο Αντίρριο η λαμπρή γιορτή για τα 15 χρόνια της Γέφυρας ~ Με Μίκη Θεοδωράκη το μήνυμα που ενώνει

Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή για να γιορταστούν και επισήμως τα 15 χρόνια λειτουργίας της Γέφυρας Χαρίλαος Τρικούπης που ενώνει τη δυτική Ελλάδα στο Ρίο και το Αντίρριο.

Πρόκειται για ένα έργο πραγματικά μνημειώδες που έχει αλλάξει όχι μόνο τη φυσιογνωμία της περιοχής ως τοπόσημο αλλά και τη ζωή όλης της Δυτικής Ελλάδας δίνοντας νέα πνοή στον άξονα από την Πάτρα έως τα Γιάννενα.

Από τα «ΖΕΥΞΕΙΑ» των τελών της δεκαετίας του 90’ μέχρι την «υπερ-συναυλία» της ολοκλήρωσης της Γέφυρας το 2004 και από εκεί στον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας και τη φετινή 15ετηρίδα, το Φρούριο του Αντιρρίου αποτέλεσε ιδανικό «θέατρο» επισήμανσης της ένωσης των Ελλήνων, η οποία σηματοδοτείται τόσο μέσω της υλοποίησης ενός τεχνικού έργου διεθνούς εμβέλειας, προϊόν του οράματος του Χαρίλαου Τρικούπη, όσο και μέσω της -επίσης ενωτικής διάστασης και παγκόσμιας απήχησης- «αιώνιας» μουσικής του εθνικού μας συνθέτη.

Στο ευρύχωρο, φιλόξενο και οικείο μνημείο, πραγματοποιήθηκε μια ακόμη μεγάλη συναυλίας της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, με την Πέγκυ Ζήνα σε πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Παναγιώτη Πετράκηνα συμπληρώνει φωνητικά το σχήμα.

Συνδιοργανωτές της συναυλίας είναι η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος.

Πολύτιμοι συνεργάτες σε αυτή την πρωτοβουλία, ήταν η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας & Δωρίδος και η Ένωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Αντιρρίου, φορείς που υλοποιούν, από κοινού με την παραχωρησιούχο εταιρεία της Γέφυρας, πλάνο ανάπτυξης της επισκεψιμότητας της περιοχής του παλαιού Δήμου Αντιρρίου.

Να σημειωθεί ότι αντίθετα με το πρόσφατο παρελθόν στην εκδήλωση παρέστη ο νέος δήμαρχος Ναυπακτίας και μέλη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου καθώς όλα δείχνουν ότι η νέα δημοτική αρχή τουλάχιστον θα συζητά και θα διεκδικεί αντί απλώς να καταγγέλλει και να λαϊκίζει.

Π. Παπανικόλας: Ένας από τους πολλούς που χτίζανε γέφυρες μεταξύ τους

Χαιρετισμό -με βιωματικές αναφορές- στη γιορτή για τα 15 χρόνια της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης», απηύθυνε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κ. Παναγιώτης Παπανικόλας, λίγο πριν ξεκινήσει η συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019, στο Φρούριο Αντιρρίου.

papanikolas 15 xronia gefyra

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Παπανικόλα:

«Φίλες και φίλοι,

Θέλησε η ζωή να ανακοινώνομαι πια στις εκδηλώσεις ως «ΠΡΟΕΔΡΟΣ», αλλά εκ φύσεως και χαρακτήρος, δεν μου πάει να μιλάω ως «Ο ΕΝΑΣ», μα ως «ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ».

Είναι αυτό ένα δίδαγμα ζωής, το οποίο απέκτησα εδώ, στο Αντίρριο.

Ήμουν νέος Πολιτικός Μηχανικός, ειδικευμένος στη γεφυροποιία, όταν έφτασα για να πιάσω δουλειά στον χώρο που θα γινόταν το εργοτάξιο της Γέφυρας.

Τα σχέδια που είχα στα χέρια μου, υπόσχονταν καλή έκβαση της οικοδόμησης της Γέφυρας.

Προσπαθούσα όμως να δω τη μεγάλη εικόνα: Τη γεφυροποιία στην πράξη.

Κατάφερα να τη δω όταν αντιλήφθηκα πράγματα που δεν φαίνονταν στα σχέδια και δεν είχα μάθει στο Πολυτεχνείο.

Είδα ανθρώπους από την τοπική κοινωνία να περνούν την πύλη του εργοταξίου, να δίνουν τα χέρια και να πιάνουν δουλειά.

Έτσι ανακάλυψα πώς χτίζεται στην πράξη μια Μεγάλη Γέφυρα.

Αυτό μπορώ να σας το πω όχι ως επιστήμων, αλλά ως ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ.

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ που χτίζανε καθημερινά πολλές μικρές γέφυρες μεταξύ τους από το πρωί μέχρι το βράδυ, μέχρι να έρθει ο Αύγουστος του 2004 και να περάσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.

Χτίζοντας αντιληφθήκαμε τη δύναμη που κατοικεί μέσα μας.

Λέγεται ενότητα στην επιδίωξη των μεγάλων σκοπών του συνόλου και της πατρίδας.

ΑΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΜΕ ΑΞΙΟΙ ΝΑ ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΓΕΦΥΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ, ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ.

ΤΟ 2021, στα 200 χρόνια από την εθνική μας επανάσταση, θα υπάρχει στο τοπίο ένα μνημείο, σύμβολο ενότητας και προκοπής.

Αυτό το μνημείο, το χτίσαμε ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ, ΜΑΖΙ.

Χρόνια πολλά στη Γέφυρά μας, χρόνια πολλά σε όλους μας και… ΚΑΛΟ 2021!»

LOVE LOGO

Ειδήσεις και σχόλια από και για τη Ναύπακτο
Designed & Developed By 49studio.gr