Νέα απο την Ναύπακτο

EDITORIAL

Έκπτωση Καλογρίτσα από τον Πάτρα - Πύργος ~ Δικαίωση της Περιφέρειας που επέμενε για ενιαία εκτέλεση

Εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται ως σίριαλ η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού με την ολοκλήρωση του τμήματος Πάτρα – Πύργος.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε μια από τις πρώτες πράξεις του υπουργείου Υποδομών αποφάσισε να ακυρώσει τις έως τότε συμφωνιες και την απόφαση για την ενιαία εκτέλεση του έργου παρά τις προειδοποιήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ότι με τον τρόπο αυτό η ολοκλήρωση παραπέμπεται στις καλένδες.

Στους σχετικούς διαγωνισμούς τις τέσσερις από τις οκτώ εργολαβίες που τελικά αποφασίστηκαν κέρδισε ο όμιλος του εργολήπτη-κατασκευαστή Χρίστου Καλογρίτσα ο οποίος έγινε γνωστός από την εμπλοκή του στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τα περιβόητα βοσκοτόπια στην Ιθάκη.

Ήδη, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές οι φόβοι της Περιφέρειας επιβεβαιώνονται καθώς οι αρμοδιες υπηρεσίες του υπουργείου τον κήρυξαν έκπτωτο από τις δύο πρώτες εργολαβίες λόγω αδυναμίας προσκόμισης εγγυητικών επιστολών.

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στον ιστότοπο protothema.gr

Έκπτωτος και από τις δύο εργολαβίες του Πάτρα –Πύργος κηρύχθηκε από το υπουργείο Υποδομών ο κ. Χρίστος Καλογρίτσας, απόφαση η οποία σηματοδοτεί ραγδαίες εξελίξεις τόσο για τον τεχνικό όμιλο όσο και για το έργο, φορτίζοντας πολιτικά την υπόθεση λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές άσκησε ο επικεφαλής της εταιρείας όλο το προηγούμενο διάστημα για να αποφύγει την έξοδο από το έργο, από την στιγμή που η εταιρεία δεν κατέθεσε τις δύο εγγυητικές καλής εκτέλεσης ύψους 1,4 και 1,2 εκατομμύρια αντίστοιχα την περασμένη Δευτέρα 10 Ιουνίου που ήταν η καταληκτική ημερομηνία, οι υπηρεσίες του υπουργείου προχώρησαν στις 11 Ιουνίου στο επόμενο βήμα, με βάση όσα ορίζει ο νόμος.

Οι εγγυητικές καλής εκτέλεσης που συνεπάγονται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα είναι βασική προϋπόθεση για να υπογραφούν οι συμβάσεις. Η αδυναμία Καλογρίτσα να προσκομίσει την εγγυητική μετά την άρνηση της Τράπεζας Αττικής και του ΤΜΕΔΕ να τον στηρίξουν, ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Όπως όμως φανερώνουν οι εξελίξεις το σήριαλ θα συνεχιστεί.

Χθες σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Αττικής, το οποίο εμφανίζεται διχασμένο ως προς την διαχείριση του φακέλου Καλογρίτσα δεν λήφθηκαν οριστικές αποφάσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο ζήτησε να συνεδριάσουν την επόμενη Τρίτη οι αρμόδιες Επιτροπές πιστοδοτήσεων και risk committee για να γνωμοδοτήσουν σχετικά με το θέμα της έκδοσης ή μη της εγγυητικής Καλογρίτσα.

Σύμφωνα με το νόμο, η εταιρεία η οποία κηρύσσεται έκπτωτη από ένα έργο, έχει δικαίωμα υποβολής ένστασης στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών μέσα σε 10 μέρες από την έκδοση της απόφασης με το αιτιολογικό ότι η έκπτωσή της προκαλεί ζημία και επηρεάζει την λειτουργία της επιχείρησης. Αυτομάτως αναστέλλεται η έκπτωση από το έργο και η εταιρεία μέσα στο διάστημα αυτό θα πρέπει να αναζητήσει λύση για την εγγυητική προκειμένου να αποδείξει ότι είναι σε θέση να υλοποιήσει το έργο.

Κατόπιν τούτων, η Τράπεζα Αττικής καλείται να ζυγίσει τις αποφάσεις της ανάμεσα στην έκδοση της εγγυητικής που θα δώσει σωσίβιο στην εταιρεία και στην κατάρρευση του ομίλου που βουλιάζει μέσα σε χρέη ύψους 120 εκ. ευρώ που είναι τα δάνεια που έχει χορηγήσει τα προηγούμενα χρόνια στην εταιρεία. Σημειωτέον ότι η έκπτωση από το έργο συνεπάγεται και την κατάπτωση των εγγυητικών συμμετοχής συνολικού ύψους 2,1 εκ. ευρώ, προκαλώντας επιπλέον ζημία για την τράπεζα.

Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η περίφημη εργολαβία Πάτρα-Πύργος θα βρεθεί αντιμέτωπη στην καλύτερη περίπτωση με νέες καθυστερήσεις μέχρι το υπουργείο να προσκαλέσει τους επόμενους μειοδότες (Cyfield, Πετρής Τεκάλ) ή με την πιθανότητα να μην ολοκληρωθεί εάν τελικά ο όμιλος Καλογρίτσα, ο οποίος βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική αδυναμία καταφέρει να βρει την εγγυητική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις δύο εργολαβίες Πύργος – Δουναίικα και Κυλλήνη – Βάρδα, ο κ. Καλογρίτσας είχε προσφέρει δυσθεώρητες εκπτώσεις (53,05% και 50,39%) για τις οποίες η κυβέρνηση πανηγύριζε υποστηρίζοντας ότι η μείωση του κόστους του έργου ήταν βασική προϋπόθεση για να εγκριθεί από την ΕΕ.

LOVE LOGO

Ειδήσεις και σχόλια από και για τη Ναύπακτο
Designed & Developed By 49studio.gr