Νέα απο την Ναύπακτο

EDITORIAL

Δήμος Ναυπακτίας για ΤΕΙ: χωρίς θέση, χωρίς όραμα χωρίς πρόταση ~ Μόνο… ευχές

Η πολιτική ακόμη και στο τοπικό επίπεδο είναι μια εξαιρετικά δύσκολη… τέχνη αν φυσικά θέλεις όχι μόνο να είσαι χρήσιμος αλλά κυρίως δημιουργικός, πρωτοπόρος, οραματιστής.

Και για όσους θα βιαστούν, όχι δεν χρειάζεται να φωνάζεις και να λαϊκίζεις. Χρειάζεται να έχεις γνώση, όραμα, πρόταση, θέσεις, εναλλακτικές και θέληση. Παράλληλα να έχεις κύρος και αξιοπιστία ώστε να σε ακούνε. Άλλωστε η Ναύπακτος το κατάλαβε αυτό πολύ καλά τα τελευταία χρόνια με τη στάση που κράτησε μια μερίδα της δημοτικής πλειοψηφίας απέναντι στη Γέφυρα και τα αποτελέσματα που είχε αυτό.

Όλα τα παραπάνω δυστυχώς δεν συνυπάρχουν, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, στη σημερινή δημοτική αρχή της Ναυπακτίας. Μπορεί ο καθένας να αναφέρει όποια παραδείγματα θέλει, αλλά κατά την άποψη του ilovenafpaktos.gr το θέμα που έχει προκύψει με το ΤΕΙ στο Αντίρριο είναι όχι μόνο ενδεικτικό, αλλά αποκαλυπτικό.

Αν συνομολογήσουμε ότι το θέμα της μεταφοράς του τμήματος -όπως προβλέπεται στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας- αποτελεί κομβικό σημείο για τη Ναυπακτία τότε απλώς θα σημειώσουμε: η Ναύπακτος… είναι γυμνή.

Την Τετάρτη συνεδρίασε στο δημαρχείο επιτροπή του δήμου για να συζητήσει την κατάσταση για το θέμα του ΤΕΙ

Όπως ανακοινώθηκε αποφάσισε ότι:

«Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καταργεί το τμήμα του ΤΕΙ στη Ναύπακτο και το μεταφέρει στην Πάτρα, υπαγόμενο μάλιστα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με έδρα την Τρίπολη!

Ζητούμε την απόσυρση της πρότασης που αφορά στην Αιτωλοακαρνανία και απαιτούμε την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, με έδρα στην Αιτωλοακαρνανία. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει πέραν των προβλεπόμενων σχολών στο Νομό και τα τμήματα που έχουν έδρα στην Πάτρα και υπάγονται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Η ίδρυση του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου στη Ναύπακτο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ισοδύναμο της μέχρι τώρα ύπαρξης ενός επιτυχημένου τμήματος Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δεν αρκεί να αντισταθμίσει τη μη ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με τμήμα/τα και στην πόλη της Ναυπάκτου.»

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια ανακοίνωση που θέλει να βγάλει την υποχρέωση για να μπορούν να λένε προεκλογικά ότι έχουν αντιδράσει. Αποτελεί απλώς την γενική έκφραση διαμαρτυρίας, χωρίς προτάσεις, χωρίς σχέδιο, χωρίς εναλλακτικές, χωρίς καν μια προειδοποίηση, έστω για τα μάτια του κόσμου.

Αν λοιπόν για το δήμο Ναυπακτίας η παραμονή του τμήματος στο Αντίρριο αποτελεί casus belli η ανακοίνωση δεν το δείχνει καθόλου.

Όπως δεν το έδειξε καθόλου, στην κυβέρνηση αλλά και στους ίδιους τους καθηγητές και φοιτητές του ΤΕΙ η στάση της δημοτικής αρχής όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εκτός και αν οι αρμόδιοι, γενικώς (Λουκόπουλος) και ειδικώς (Κοτσανάς), δεν προλάβαιναν να ασχοληθούν με το θέμα βλέποντας μπροστά τους μόνο… εχθρικές Γέφυρες.

Φυσικά για να είμαστε δίκαιοι και όλοι οι υπόλοιποι, φορείς και εμπλεκόμενοι με τα κοινά δεν ασχολήθηκαν –επίσης- με το πρόβλημα, αν το έβλεπαν ως πρόβλημα. Αν όχι απλώς πρέπει να το πουν και να τοποθετηθούν καθαρά.

Καλώς ή κακώς η υπόθεση του ΤΕΙ στο Αντίρριο αποτελεί μια ήττα της Ναυπακτίας. Ήττα, όχι τόσο σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά ουσίας. Πλήγμα για την οικονομία της περιοχής.

Αυτό πάντως που θα μπορούσε να περιμένει ο κόσμος είναι μια νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου ο ένας μετά τον άλλο θα προχωρήσουν πρώτα σε αυτοκριτική και αναγνώριση των όποιων ευθυνών τους και στη συνέχεια θα συζητήσουν σε επίπεδο ουσίας και όχι ευχών.

LOVE LOGO

Ειδήσεις και σχόλια από και για τη Ναύπακτο
Designed & Developed By 49studio.gr