Νέα απο την Ναύπακτο

EDITORIAL

Το μυστικό και η επόμενη μέρα της παραίτησης Κοτσανά ~ Σμπούκη: «Ότι σπείρεις θα θερίσεις»

Με πυρακτωμένο καμίνι μοιάζει πλέον το δημοτικό συμβούλιο της Ναυπακτίας, στην τελευταία στροφή πριν την τελική ευθεία των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Τελεσίγραφα, αποχωρήσεις, μηνύματα, παζάρια και διευθετήσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Πριν από δύο μήνες ο Ανδρέας Κοτσανάς είχε δηλώσει δημοσίως σε σύσκεψη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας απευθυνόμενος στον απερχόμενο δήμαρχο Ναυπακτίας Παναγιώτη Λουκόπουλο: «Λάθος που κατεβαίνεις ξανά, αλλά δεν φεύγω θα πέσουμε μαζί».

Τελικά, το μεσημέρι της Κυριακής απέδειξε ότι οι δεσμεύσεις έχουν σχετική, αρκετές φορές, μικρή αξία. Με ανάρτησή του στο fb ο Ανδρέας Κοτσανάς παραιτήθηκε από αντιδήμαρχος αλλά και από μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, παραμένοντας ανεξάρτητος.

Στη δήλωσή του δεν κάνει κανένα λόγο για αφορμή, και προσπαθεί να επιρίψει την ευθύνη στον αντιδήμαρχο Κώστα Καρακώστα όπως έκαναν και άλλοι προηγουμένως (Γιάννης Σύψας και Θωμάς Κοτρωνιάς). Δεν εξηγεί, για παράδειγμα, τι θα συνέβαινε αν τελικά ο δήμαρχος υπέκυπτε στις απαιτήσεις του και διέγραφε από την Ενωτική Πρωτοβουλία την πρόεδρο της ΔΕΥΑΝ Αγγελική Σμπούκη έως το πρωί της Κυριακής, όπως τελεσιγραφικά ζητούσε. Τότε όλα όσα υποστηρίζει θα έπαυαν να ισχύουνq Και τι θα άλλαζε στην ουσία;

Αντ’ αυτού ο Ανδρέας Κοτσανάς στις 12.05 μετά το μεσημέρι έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έκανα ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να αναστρέψω το διαλυτικό κλίμα στο όποιο είχε περιέλθει η Ενωτική Πρωτοβουλία και να κρατήσω όρθια μια παράταξη η οποία παρέπαιε και έναν δήμαρχο ο όποιος αδυνατούσε να διαχειριστεί το εύρος και το βάθος των καταστάσεων. Το γεγονός αυτό δεν εκτιμήθηκε τόσο από τον δήμαρχο όσο και από τη δημοτική ομάδα, αντιθέτως εκληφθει (σ.σ. εξελήφθη) ως αδυναμία.
Λόγω του ότι το πολιτικό περιβάλλον στην Ενωτική Πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα τοξικό πλέον και αυτή η τοξικότητα οφείλεται σε ένα και μοναδικό πρόσωπο που λέγεται Κώστας Καρακώστας, ο οποίος έχει υπό ομηρία τόσο τον δήμαρχο όσο και την παράταξη όλα αυτά τα χρόνια, μετά από βαθιά σκέψη, προβληματισμό αλλά και ταυτόχρονα μεγάλη απογοήτευση σας ανακοινώνω την απόφαση μου να παραιτηθώ από αντιδήμαρχος του δήμου Ναυπακτίας και παράλληλα να ανεξαρτητοποιηθώ από την παράταξη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας στην οποία υπήρξα ιδρυτικό μέλος.»

Η επισήμανση του χρόνου έχει νόημα ως προς το ότι μία ώρα νωρίτερα προήδρευσε της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που εξέλεξε ομόφωνα τον Χαράλαμπο Κανέλλο στη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου έως τις 31 Αυγούστου, στη θέση του παραιτηθέντα Θωμά Κοτρωνιά.
Μάλιστα ο κ. Κοτσανάς ψήφισε και κανονικά ως μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, καθισμένος ακριβώς δίπλα με τον δήμαρχο που μία ώρα αργότερα κατακεραύνωνε.

Είναι όμως σαφές ότι ο κ. Λουκόπουλος γνώριζε τις προθέσεις του. Κι αυτό γιατί όταν η Μαρία Ζιαμπάρα εκ μέρους της ΑΔΚΝ έλαβε το λόγο για να συγχαρεί τον κ. Κανέλλο για την εκλογή του επισήμανε την ευθύνη της δημοτικής πλειοψηφίας για να μη διαλυθεί ο δήμος Ναυπακτίας έως ότου λήξει η θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής στις 31 Αυγούστου ζητώντας να μπουν οι δημόσιες υποθέσεις πάνω από τις προσωπικές στρατηγικές.

Ο κ. Λουκόπουλος που συνήθως απλώς παρακολουθεί απάντησε αμέσως λέγοντας: Να είστε σίγουρη γι αυτό γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν στελέχη αποφασισμένα να δουλέψουν και όχι μόνο να κάνουν κριτική. Είναι προφανές ότι η ατάκα αυτή απευθυνόταν κυρίως στον κ. Κοτσανά, που πολλές φορές έως τώρα έχει διατυπώσει δημοσίως την κριτική του τόσο απέναντι στον δήμαρχο όσο και σε άλλους αντιδημάρχους θεωρώντας ότι….

Το μήνυμα της Αγγελικής Σμπούκη

Το δικό της σχόλιο, με τον τρόπο που συνηθίζει εσχάτως έκανε και η Αγγελική Σμπούκη, που ουσιαστικά αποτέλεσε την αφορμή για την αποχώρηση Κοτσανά. Περίπου τρεις ώρες αργότερα, σε δική ανάρτηση φιλοξενεί δημοσίευμα γνωστής ιστοσελίδας με τίτλο: «Ότι σπείρεις θα θερίσεις».

Και οι προβλέψεις Σπυρόπουλου

Παράλληλα, και ο Γιάννης Σπυρόπουλος ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος που είχε εκλεγεί με την Ενωτική Πρωτοβουλία συνεχίζοντας τις δημόσιες παρεμβάσεις με τις οποίες ουσιαστικά είχε προαναγγείλει σχεδόν ανοιχτά την διάλυση της παράταξης Λουκόπουλου, επανήλθε τη Δευτέρα. Γράφει στην ανάρτησή του:
Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.
Εβδομάδα αποφάσεων.
Ερωτήματα που χρήζουν οριστικής απάντησης:
1. Ποιός ο επικεφαλής της παράταξης της Δημοτικής Αρχής?
2. Θα υπάρξει ακόμα μία υποψηφιότητα?

Οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης

Πίσω από την κρίση βέβαια υπάρχουν βαθύτερες αιτίες που έχουν να κάνουν κυρίως με την επόμενη ημέρα στη Ναύπακτο. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι ο Παναγιώτης Λουκόπουλος επέλεξε την πλευρά του Κώστα Καρακώστα στην αντιπαράθεσή του με τον Ανδρέα Κοτσανά.

Ο πρώτος λόγος της αντιπαράθεσης έχει να κάνει με το ποιος θα είναι ο πρώτος τη τάξει. Και ο δεύτερος είναι ότι ο κ. Καρακώστας δεν ήθελε με κανένα τρόπο να είναι υποψήφιος ο Ανδρέας Κοτσανάς στη Ναύπακτο. Και αυτό δεν επιτρέπει στον τελευταίο να απεγκλωβιστεί από το Αντίρριο κάτι που επιθυμεί διακαώς καθώς γνωρίζει ότι η επίδοσή του δεν μπορεί να τον φέρει ξανά στην πρώτη θέση των ψήφων.

Κύριος λόγος είναι η πολεμική στάση που έχει τηρήσει όλα αυτά τα χρόνια σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τη Γέφυρα Α.Ε. την ώρα που η επιχείρηση έχει αναπτύξει δεσμούς με την τοπική κοινωνία και μέσω των χορηγιών σε εκδηλώσεις, αθλητικά σωματεία, Φιλαρμονική κ.λπ. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε και οι δημόσιες καταγγελίες σε βάρος του κ. Κοτσανά από παράγοντες του Αντιρρίου.

Ουσιαστικά η στάση Κοτσανά απέναντι στη Γέφυρα Α.Ε. και η σκιαμαχία στην οποία παρέσυρε το δήμαρχο και την παράταξή του ήταν και αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Παναγιώτης Λουκόπουλος δεν δέχθηκε να υποκύψει στο τελεσίγραφο «ή η Σμπούκη ή εγώ» που έθεσε ο τέως αντιδήμαρχος Αντιρρίου.

Οι επόμενες κινήσεις του αναμένονται τις επόμενες ημέρες αν και ο Γιάννης Σπυρόπουλος ίσως εννοεί αυτόν όταν κάνει λόγο για νέα υποψηφιότητα.

LOVE LOGO

Ειδήσεις και σχόλια από και για τη Ναύπακτο
Designed & Developed By 49studio.gr