Νέα απο την Ναύπακτο

EDITORIAL

Τα έργα και η αλλαγή στο δήμο Ναυπακτίας

Με την μέθοδο της ανάμιξης υπαρκτών, μελλοντικών και δυνητικών έργων επιχειρεί η απερχόμενη δημοτική αρχή της Ναυπακτίας και κερδίσει στο νήμα τις εντυπώσεις.

Μεθοδευμένα ή όχι έφτασε στο τέλος της πενταετίας της για να ισχυριστεί ότι έχει παράξει έργο, όταν στην καλύτερη περίπτωση ελάχιστα μεγάλα έργα στη Ναύπακτο έχουν ξεκινήσει, ενώ ορισμένα βρίσκονται πράγματι κοντά στην ολοκλήρωση της προεργασίας τους. Και αυτό φυσικά έχει επισημανθεί στην κριτική που της ασκείται από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Έτσι, με αφορμή το γεγονός ότι την Τετάρτη 6η Μαρτίου θα ανοίξουν οι προσφορές των 13 εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αναλάβουν το έργο της ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου της Ναυπάκτου, προϋπολογισμού 2,58 εκατομμυρίων ευρώ από το γραφείο του δημάρχου Παναγιώτη Λουκόπουλου επιχειρήθηκε για μια ακόμη φορά ο συμψηφισμός των πάντων με τον τίτλο «Η Ναύπακτος αλλάζει».

Όμως ακόμη και μέσα από το συγκεκριμένο δελτίου Τύπου όποιος θέλει να διαβάζει με προσοχή διακρίνει με ευκολία πόσα έργα ήδη εκτελούνται, πόσα προγραμματίζεται να αρχίσουν στο άμεσο μέλλον και πόσα -τα περισσότερα-βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης περιμένοντας να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει τη σχετική ανακοίνωση αποτυπώνει την εκτέλεση μικρών περιφερειακών έργων όπως η ανακτασκευή πεζοδρομίων και ενός παραλιακού δρόμου και δεν περιλαμβάνει τις μακέτες έργων που δεν έχουν ξεκινήσει.

Ειδικότερα για την ανάπλαση τα δεδομένα είναι τα εξής: Δεκατρείς Τεχνικές Εταιρείες από όλη την Ελλάδα κατέθεσαν προσφορά στην δημοπρασία για την ανάπλαση του Ιστορικού κέντρου της Ναυπάκτου, προϋπολογισμού 2.580.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου θα ανοιχτούν οι προσφορές και θα γίνει γνωστός ο ανάδοχος και η έκπτωση με την οποία θα εκτελεστεί το έργο. Η τελική υπογραφή της σύμβασης και η έναρξη των εργασιών αναμένεται τον Μάιο, αφού ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες.

Παράλληλα, σύμφωνα με την απερχόμενη δημοτική αρχή:

Στο Ξενία έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες για την μετατροπή του σε τουριστικό – πολιτιστικό πολυχώρο, με χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του στους 18 μήνες (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, Δήμος Ναυπακτίας).

Στην τελική φάση για την υπογραφή της σύμβασης με τον εργολήπτη, βρίσκεται το «πολιτιστικό μονοπάτι» στην Καστρούπολη και αναμένεται η έναρξη των εργασιών μέσα στον Μάρτιο, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Για τον πεζοδιάδρομο στο Γρίμποβο, ολοκληρώθηκε, επιτέλους, η πολύπλοκη διαδικασία των εγκρίσεων και αναμένεται η χρηματοδότησή του από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η δημοπράτηση του έργου.

Για το τουριστικό καταφύγιο στο Γρίμποβο, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, προχωρά η διαδικασία για τη χρηματοδότησή του από το πρόγραμμα Interreg.

Η ανάπλαση με δημιουργία πλατείας στην Αγία Παρασκευή είναι στην διαδικασία των εγκρίσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες (αναμένεται χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader).

Τα πεζοδρόμια μετά από τον Σκα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και χρηματοδότηση του Δήμου.

Η αποκατάσταση του παραλιακού δρόμου της Παλαιοπαναγιάς έχει ξεκινήσει με ορατά τα πρώτα αποτελέσματα.

Στο γήπεδο του Λυγιά έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι για την ποιότητα του χλοοτάπητα, με σύγχρονα μηχανήματα, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και αναμένεται η οριστική παραλαβή του. Παράλληλα αναμένεται η έγκριση από την Γ.Γ.Α. της συνολικής αναβάθμισης του γηπέδου με νέα αποδυτήρια, κερκίδες, φωτισμό, περίφραξη, χώρο στάθμευσης και καφέ προϋπολογισμού 600.000 ευρώ (πρόγραμμα Φιλόδημος).

Η αποκατάσταση του νοτιοανατολικού τμήματος του Κάστρου και η ανάδειξη των κρηνών στην καστρούπολη, έργα της Εφορείας Αρχαιοτήτων, αναμένουν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader.

Η πρόταση για δημιουργία ανοικτού κέντρου Εμπορίου, με τη συμμετοχή του Εμπορικού συλλόγου και δεκάδων επιχειρήσεων του κέντρου, που προβλέπει αναπλάσεις από την οδό Κορυδαλλέως (ΚΕΠ) μέχρι το Δημαρχείο, αναμένει την έγκρισή της από το αντίστοιχο πρόγραμμα.

Ο Δήμος Ναυπακτίας με ίδια μέσα τελειώνει την διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου στην «ξεχασμένη» (μέχρι τώρα) Βρύση της Αγάπης, στον κοινόχρηστο χώρο απέναντι από το Δασαρχείο και θα συνεχίσει σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο την διαμόρφωση – ανάδειξη του αλσυλλίου στο Γρίμποβο. Η αναβάθμιση της πίστας ΒΜΧ στο αλσύλλιο έχει κατατεθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Leader.

Τα γήπεδα στα σχολεία, γεμάτα από παιδιά κάθε απόγευμα, ολοκληρώνονται με τη διαμόρφωση του προαυλίου στο 3ο Γυμνάσιο.

Το Ειδικό Σχολείο, μια σοβαρή υποδομή για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, προχωρά και αναμένεται η ολοκλήρωσή του, αποδεικνύοντας ότι η Ναυπακτία έχει ευαισθησίες.

Η δημοπρασία για 14 νέες παιδικές χαρές (σε όλες τις εργατικές κατοικίες, στο Κεφαλόβρυσο, στο ΞΕΝΙΑ και σε πολλές κοινότητες) βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης τον επόμενο μήνα.

Η αναβάθμιση του Βιολογικού καθαρισμού της Ναυπάκτου βρίσκεται στο τέλος της, οπότε εξασφαλίζεται η καθαρότητα στις θάλασσες της πόλης μας.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται η δημοσίευση σε ΦΕΚ του νέου προεδρικού διατάγματος για τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης στον παραδοσιακό οικισμό της Ναυπάκτου, κατοχυρώνοντας την αύξηση των συντελεστών δόμησης αλλά και την προστασία του χαρακτήρα της πόλης. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκπόνησης του Γ.Π.Σ. του πρώην Δήμου Ναυπάκτου.

LOVE LOGO

Ειδήσεις και σχόλια από και για τη Ναύπακτο
Designed & Developed By 49studio.gr