Νέα απο την Ναύπακτο

EDITORIAL

Τα αδιέξοδα Λουκόπουλου και η στρατηγική Κοτσανά

Επί περίπου μια εβδομάδα ο δήμος της Ναυπακτίας βρίσκεται σε μια πρωτοφανή κατάσταση λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην παράταξη της πλειοψηφίας, του δημάρχου Παναγιώτη Λουκόπουλου.

Τα σενάρια είναι πολλά μετά την ανακοίνωση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ότι δεν υπολογίζει πλέον ως μέλη της τους Θωμά Κοτρωνιά, Χρήστο Σαλαμούρα, Αγγελική Σμπούκη και Θανάση Κούκουνα επειδή οι δύο πρώτοι δήλωσαν ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιοι και υπόλοιποι δύο αρνήθηκαν να τοποθετηθούν για το ίδιο θέμα δημόσια.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι έντονες αλλά έως αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα το τι θα συμβεί.

Το μόνο σίγουρο, που έγινε ήδη, καθώς απαιτούσε μόνον απόφαση του δημάρχου, είναι η αντικατάσταση του Θανάση Κούκουνα ως εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου στη δημοτική ενότητα Πλατάνου, με τον Παναγιώτη Κονίδα.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται: «Τροποποιούμε την αριθ. 80/2017 απόφασή μας περί ορισμού εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων ως προς την παράγραφο 3 αυτής που ορίζει τον κ. Κούκουνα Αθανάσιο ως Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο και ορίζουμε αντ’ αυτού τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Κονίδα ως Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Ναυπακτίας στον οποίο ανατίθεται εφεξής οι αρμοδιότητες : της παρακολούθησης και της εξέλιξης των έργων και των εργασιών που εκτελούνται στη δημοτική ενότητα Πλατάνου, του Ληξιαρχείου, του Δημοτολογίου, του ΚΕΠ, της αλληλογραφίας, του προσωπικού της Δ.Ε., των καυσίμων, των ανταλλακτικών, των κτιρίων και της συλλογής των απορριμμάτων.»

Όλα στον αέρα

Από εκεί και πέρα όλα είναι υπό συζήτηση, αν και όπως όλα δείχνουν ξεκαθαρίζουν πλέον προθέσεις και στρατηγικές.

Αναλυτικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ δύσκολα θα δεχθούν να παραιτηθούν από τις έδρες τους στο δημοτικό συμβούλιο οι τέσσερις αποχωρήσαντες-διαγραφέντες.

Αυτό, όπως έχει επισημάνει ήδη το ilovenafpaktos.gr δημιουργεί πρόβλημα στη λήψη των αποφάσεων καθώς η παράταξη του δημάρχου Παναγιώτη Λουκόπουλου δεν θα έχει τη δεδηλωμένη πλειοψηφία και θα πρέπει να αναζητεί κατά περίπτωση συμμαχίες για τους επόμενους 4 μήνες.

Σε ότι αφορά στις θέσεις ευθύνης τα πράγματα είναι ακόμη περισσότερο μπλεγμένα.

Τι θα γίνει με ΧΥΤΑ και ΔΕΥΑΝ

Ο πρόεδρος του ΧΥΤΑ Χρήστος Σαλαμούρας επισήμως δεν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του αν και σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορούσε να παραιτηθεί μόνο στην περίπτωση που τη θέση του θα καταλάμβανε ο ίδιος ο δήμαρχος Παναγιώτης Λουκόπουλος και όχι κάποιος άλλος δημοτικός σύμβουλος ή αντιδήμαρχος.

Η πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Αγγελική Σμπούκη, αντιθέτως, δεν δείχνει διατεθειμένη να παραιτηθεί, πολύ περισσότερο που για τη θέση της φέρεται ως βασικός υποψήφιος ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κοτσανάς με τον οποίο οι σχέσεις τους στα πλαίσια της κοινής τους παράταξης είχαν πάντα ένταση.

Και στο βάθος Κοτσανάς…

Ειδικά για την υπόθεση της ΔΕΥΑΝ ο προβληματισμός που υπάρχει, όχι μόνον στην κυρία Σμπούκη, αλλά και στα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης εδράζεται κυρίως στο γεγονός ότι η εκφρασμένη άποψη του κ. Κοτσανά είναι ότι η ΔΕΥΑΝ πρέπει να κλείσει και οι αρμοδιότητές της να περάσουν υπό τον πλήρη έλεγχο του δήμου μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το πως μπορεί να διοικήσει έναν τόσο κομβικό οργανισμό ένας δηλωμένος πολέμιος της ύπαρξής του είναι ένα ζήτημα προς διερεύνηση καθώς είναι επίσης γνωστό ότι ο κ. Κοτσανάς έχει την τάση να πολιτεύεται μέσα από «συγκρούσεις» όπως έχει γίνει στην περίπτωση των υπαλλήλων της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Ναυπακτίας και φυσικά όπως έχει γίνει στην περίπτωση της Γέφυρας. Ασχέτως αν όπως έχει αποδειχθεί η στάση του δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει και αν τελικά η στρατηγική του βλάπτει αντί να ωφελεί και τον δήμο και την παράταξή του.

Το τελικό ζητούμενο πάντως είναι ότι ο δήμαρχος Λουκόπουλος πρέπει να ξεπεράσει δύο προβλήματα αν θέλει να αντικαταστήσει τον κ. Σαλαμούρα και την κυρία Σμπούκη:

Πρώτον πρέπει να γίνει η πρόταση μομφής που να συγκεντρώνει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και
δεύτερον πρέπει να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των διοικητικών συμβουλίων των φορέων αυτών.

Η ανάκληση των προσώπων από τις θέσεις που κατέχουν σήμερα εάν βασίζεται σε πρόταση μομφής θα πρέπει να περιλαμβάνει αιτιολόγηση που σχετίζεται με το έργο που παράγουν οι πρόεδροι.

Ειδικά για την περίπτωση του ΧΥΤΑ όπου εμπλέκεται και η Αποκεντρωμένη η οποία έχει ήδη απορρίψει μια φορά απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για αντικατάσταση του κ. Σαλαμούρα.

Οι συσχετισμοί και η αντιπολίτευση

Πάντως έως ότου ο δήμαρχος βρει τους συσχετισμούς φαίνεται ότι δύσκολα θα συγκληθεί το δημοτικό συμβούλιο, όπου εκτός των άλλων πρέπει να διευθετηθεί και η θέση του προέδρου καθώς, με βάση το νόμο ο πρόεδρος προέρχεται από την παράταξη της πλειοψηφίας, άρα λογικά δεν μπορεί πλέον να προεδρεύει ο Θωμάς Κοτρωνιάς.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι καμία από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν έχουν τοποθετηθεί επίσημα για όσα συμβαίνουν στην Ενωτική Πρωτοβουλία και δεν έχουν γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους σε σχέση με τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.

LOVE LOGO

Ειδήσεις και σχόλια από και για τη Ναύπακτο
Designed & Developed By 49studio.gr