Νέα απο την Ναύπακτο

EDITORIAL

Η νέα… ναυμαχία της Ναυπάκτου για ΔΕΥΑΝ, ΧΥΤΑ και προεδρία δημοτικού συμβουλίου

Παρασκηνιακός, προς το παρόν, πόλεμος έχει ξεσπάσει στο δήμο Ναυπακτίας μετά τις αποχωρήσεις - διαγραφές στην παράταξη του δημάρχου Παναγιώτη Λουκόπουλου.

Ο δήμαρχος ζήτησε την παραίτηση από τη θέση των δημοτικών συμβούλων του πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θωμά Κοτρωνιά, του προέδρου του ΧΥΤΑ Χρήστου Σαλαμούρα, της πρόεδρου της ΔΕΥΑΝ Αγγελικής Σμπούκη και του Θανάση Κούκουνα. Αυτονόητα, πριν από αυτό, ζητά και την παραίτησή τους από τις θέσεις ευθύνης που κατέχουν.

Έως αυτή τη στιγμή κανείς από τους τέσσερις δεν δείχνει διατεθειμένος να αποχωρήσει από το δημοτικό συμβούλιο και αυτό πρώτα απ’ όλα αμφισβητεί ευθέως την δεδηλωμένη πλειοψηφία της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και του δημάρχου Παναγιώτη Λουκόπουλου.

Οι εξελίξεις είναι προφανές ότι αποτελούν κορυφαία δυσλειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και θέτουν ευθέως σε αμφισβήτηση κάθε απόφαση του δημάρχου.

Παράλληλα, σε ότι αφορά στις τρεις θέσεις ευθύνης, τα πράγματα είναι ταυτόχρονα και καθαρά και μπερδεμένα.

Για τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θωμά Κοτρωνιά με βάση τον Κλεισθένη είναι σαφές ότι η διαγραφή του δεν του επιτρέπει να διατηρήσει τη θέση αυτή. Όμως, η αντικατάστασή του πρέπει να γίνει με μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών της πλειοψηφούσας παράταξης και μετά να εγκριθεί από την ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου.

Εκτός του ότι πρέπει πρώτα να επιλεγεί ο κατάλληλος σύμβουλος που μπορεί να έχει την κοινή αποδοχή και να τηρεί τις ισορροπίες κάτι που ομολογουμένως είχε πετύχει ο κ. Κοτρωνιάς, το ζήτημα περιπλέκεται από το γεγονός ότι ο δήμαρχος δεν έχει τη δεδηλωμένη και άρα δημιουργούνται νομικές περιπλοκές.

Για τον πρόεδρο του ΧΥΤΑ Χρήστο Σαλαμούρα η κατάσταση είναι επίσης καθαρή, καθώς ήδη η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου είχε ψηφίσει πριν λίγους μήνες υπέρ της απαλλαγής του από τα καθήκοντα και αυτό ήταν η σταγόνα που τον οδήγησε εκτός της παράταξής του. Παρ’ όλα αυτά, επειδή ο διορισμός του δε γίνεται από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά από την Αποκεντρωμένη διοίκηση –που απέρριψε την απόφαση έκπτωσης- εκτιμάται ότι αυτό θα αλλάξει πολύ δύσκολα και άρα ο κ. Σαλαμούρας δεν μπορεί να υποχρεωθεί να αποχωρήσει.

Τέλος, στην περίπτωση της Μαρίας Σμπούκη ως προέδρου της ΔΕΥΑΝ η αντικατάστασή της μπορεί να γίνει μόνο από το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο και μόνο με απόλυτη πλειοψηφία. Άρα, εκτιμάται πως για να συμβεί αυτό, ακόμη κι αν τεθεί θέμα από την πλευρά Λουκόπουλου θα πρέπει να βρεθούν «πρόθυμοι» σύμβουλοι από την αντιπολίτευση που θα τον διευκολύνουν σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής.

Σε κάθε περίπτωση όλες τις επόμενες ημέρες θα διεξάγονται έντονες παρασκηνιακές διεργασίες με στόχο να «πεισθούν» οι τέσσερις πρώην σύμβουλοι της παράταξης Λουκόπουλου να παραιτηθούν από αξιώματα και θέσεις.

Και πάντως, σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρον θα έχει η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ναυπακτίας που θα ξεκαθαρίσει πλήρως τα πράγματα.

LOVE LOGO

Ειδήσεις και σχόλια από και για τη Ναύπακτο
Designed & Developed By 49studio.gr